Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Wiehe med kärlek

Annons

Musik | visor

Mikael Wiehe

Kristinehallen, Falun

Publik: nästan fullsatt

Måndag 26/4

Mikael Wiehe närmar sig de 60. Han har gjort sitt, kan man kanske tycka efter att ha lyssnat igenom hans senaste platta Kärlek och politik. Om svartsjuka och åldrande, om relationer och livet efter 50 handlar den, mer än om ideologi och politiskt klimat. Och jag bävar något inför kvällens uppträdande. En oro som redan efter tredje numret visar sig vara en aning omotiverad.

Besvärlighetens sång följer, liksom Wiehes nyöversättning av John Lennons Grow old with me. Men när Mikael Wiehe tar sig friheten att framföra kärlekssuktande tangotakter tillägnad sin tangobesatta hustru slirar det till lite för mycket.

- If you can't beat them join them, uppmanar han alla tangoskeptiker och sjunger om hur hon dansar med sänkta ögonfransar.

Jag kommer osökt att tänka på ett vykort som suttit klistrat i mitt gamla studentkorridorskök "Kärlek och respekt, ska det va så jävla svårt".

Vet inte riktigt varför, men det är det där med kärleken som trasslar till det. Inte för att vare sig kärlek, respekt eller politik på något sätt skulle utesluta varandra, snarare tvärtom.

Men jag måste erkänna att jag föredrar politik framför kärlek, åtminstone i Wiehe-sammanhang.

En mulen grådassig aprilkväll passar det bra att höra Wiehe berätta sin Bush-version med svenska kungahus-gliringar. Det passar även utmärkt med Flickan och kråkan och parallelldragningar till människans behov av att bygga murar. Och det handlar som Wiehe-bekant om ett öst och ett väst, om att mötas, om arbetar- och motståndsrörelser och om krigsdemonstrationer. Men även om nostalgi, om Hoola Bandola band, om Bob Dylan och om Björn Afzelius. Om hur sistnämnde och Wiehe druckit kaffe till konjaken och diskuterat livet och döden. Sången till Björn ger mig helkroppsrysning.

- Du är den jag kunde va'...

Och okej, det handlar om kärlek, men den känns.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons