Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sött bihang till trasig mobbare

Annons

Den osynlige handlar om Nicklas, som snart ska ta studenten. Av olika anledningar blir han svårt misshandlad av skolans värsta mobbare Anneli. Med en stickad mössa djupt neddragen, nästan över ögonen, spelar Tuva Novotny Anneli.

- En jättespännande roll. Unga struliga killar pratar vi om nästan jämt. Men det är sällan som unga tjejer med problem diskuteras, säger Tuva Novotny.

Hon har själv erfarenheter av hur det är att stå på den utsatta sidan, att bli mobbad.

- Men misshandel går inte att jämföra med mobbing i skolan. Fast det är klart, det är den värsta formen, säger Tuva Novotny.

Från början blev hon erbjuden en annan typ av roll av regissörerna Joel Bergvall och Simon Sandquist .

- En tjej med mycket söta klänningar.

Men manus skrevs om och plötsligt fanns rollen som den trasiga och arga Anneli istället. Tuva Novotny tvekade inte ett ögonblick att tacka ja till de ändrade förutsättningarna.

Hon var till och med sugen på att klippa av sig sitt långa hår för att anpassa sitt utseende till rollen.

- Men det gick inte eftersom jag var med i en annan produktion samtidigt, säger Tuva Novotny.

Lösningen blev en stickad mössa som filmens Anneli bär djupt neddragen.

I filmen lever Anneli mer på gatan än hemma. Under en heldag innan inspelningarna startade fick hon träning i hur det känns att vara riktigt fysiskt utmattad.

- Jag fick livvaktsträning av en kille som jobbar med sånt. Jag fick klättra i berg bland annat. Det var första gången som han tränade en tjej, säger Tuva Novotny.

Men den kanske viktigaste delen i förberedelsen för rollen som Anneli var att träffa tjejer som hamnat på ungdomsvårdsskola.

- Det går inte att sitta hemma i soffan och spekulera i hur en person blir så skadad att hon börjar misshandla andra människor.

Ett av hennes tydligaste intryck efter mötet med tjejerna på ungdomsvårdsskolan var tjejernas trassliga hemförhållanden.

- Det finns helt klart ett mönster i miljön, säger Tuva Novotny.

När "Den osynlige" går upp på biograferna, den 8 februari i Stockholm och Göteborg, och den 15 februari i resten av landet, hoppas hon på reaktioner från publiken.

- Jag hoppas att den som mobbar ska må dåligt av att se Anneli. Men man vet inte, hon kan sporra också. Till slut känner man medlidande med henne, säger Tuva Novotny.

Hon syns fortfarande i såpan "Skilda världar", men inspelningarna är två år gamla och nu är serien definitivt slut.

- Tiden med "Skilda världar" var fantastiskt lärorik. Det är olika för alla men för mig var det ovärderligt.

Förutom rollen i "Den osynlige" är hon aktuell på Hipp i Malmö i pjäsen "Dorian Grays porträtt" där hon spelar mot bland andra Johan Widerberg. (PM)

ANNA WERNER

Mer läsning

Annons