Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sågad till hyllad

Annons

Lena Philipsson kammade hem segern i Melodifestivalen i Sverige, åkte vidare på tältturné med Uggla, släppte nytt album och fick ta emot Povel Ramels Karamelodiktstipendium.

Innan det satte hon upp showerna 006 och Lena Philipsson på Cirkus, som även de hyllades av pressen.

Nu är höstturnén i full gång och Lena är glad.

- Allt handlar egentligen bara om lust. Jag har en massa energi nu och det är kul att jobba. Det har jag tyckt sedan jag satte upp showen på Cirkus. Det var verkligen en comeback, om man nu ska använda det ordet.

Men i själva verket beskriver Lena Ph sig själv som en något rädd pessimist.

- Ja, jag tänker hela tiden att "nej jag borde inte göra det, det kommer aldrig att gå" men ändå gör jag de mest konstiga grejer hela tiden och det funkar ju. Jag kan till exempel vara sjöjungfru på scen och komma ut ur ett snäckskal. Det är ju fantastiskt att få betalt för att vara sjöjungfru.

Men Lena Ph har även fått en hel del negativa reaktioner på sina scenframträdanden. Att hon till exempel "sexar sig" för mycket och "juckar och har sig". Senast var det ju som bekant ett visst stativ som upprörde.

- Visst var det en del som tyckte att det var olämpligt av en tvåbarnsmor att stå och jucka på scenen, vilket jag inte ens gjorde, men, men. Det finns alltid folk som tycker att något är fel. Jag flirtade lite med kameran, det var väl inte så jäkla sexigt egentligen, men ibland krävs det tydligen inte så mycket för att folk ska tycka att man är vulgär. Det är ju inte precis så att man tänker "åhh gud vad jag ska vara sexig nu".

1986, precis i början av Lena Philipssons karriär blev hon vald till Sveriges sexigaste kvinna och det är enligt Lena något som verkar ha etsat sig fast hos folk.

- Jag försöker bara ta fram den jag är. Jag inser att jag flirtar lite och på ett ytligt plan kan jag tycka att det är jättetrevligt om folk tycker att jag är sexig. Men det viktigaste är att humorn finns med annars blir det ju ganska konstigt och patetiskt.

Inom gayvärlden har Lena Ph fått äkta stjärnstatus och det händer ofta att hon får förfrågningar om att uppträda på gayklubbar. Lena tror själv att det beror på hur hon klär sig och att hon vågar hitta på lite galna saker.

Lena Philipsson gick teknisk linje på gymnasiet och hade drömmar om att bli arkitekt. Men så blev det inte riktigt och det är knappast något som hon ångrar i dag, trots vissa motgångar.

1994 var till exempel ett tungt år för Lena.

- Då var jag omotiverad och mer inriktad på familjeliv och det är klart att det märktes. Det var skitjobbigt att gå upp på scen när man precis blivit totalsågad. Men nu är det riktigt kul att jobba igen och det syns väl.

- Det här passar mig väldigt bra. Jag är som gjord för att stå på scen och jag är inte lika blyg längre. Jag har aldrig haft några problem med att skoja med mig själv, men det är först nu när jag börjat prata som folk fattat det.

Vad kan Lugnetpubliken vänta sig i morgon kväll?

- Det blir mest musik, mer popkonsert än show. Vi kör i en och en halv timme. Jag sjunger många av de nya låtarna förstås, men även en del gamla låtar som Dansa i neon och Give me your love, en gammal låt från en Englands-platta som inte många känner igen, plattan gick skitdåligt. Men låten tycker jag jättemycket om.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons