Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från modellbilder till barnprogram för Cecilia Bergqvist

/

Annons

Cecilia Bergqvist är aktuell med skivan Till S och föreställningen Hjärta i handen. När vi träffas på gården i Dala-Husby utanför Hedemora är hundarna Stoffe och Elvira och maken Bengt Erlandsson med vid fikabordet.

Finns det någon gräns för vad du kan tänkas hitta på?

- Ja, det är klart. Men jag går igång på utmaningar. Till exempel när jag fick nys om att tjejer kunde ta busskörkort inom militären gratis. Sådant går ju bara inte att missa. Och det här med att måla hus som jag gjorde i tre år, att planera och göra det på mest effektiva sätt. Hela LA-tiden var mycket testa att överleva på rent kämpande. Jag lade jagandet efter skådespelarjobb åt sidan och satsade på att få ihop till leverbrödet på annat sätt. Eller stå upp-grejen, det är en utmaning. Hur får man folk att skratta? Samma med skivan. Jag skulle bara spela in några låtar till min mamma som fyllde 60 och så fick jag uppbackning på att göra en hel skiva. Det var bara: vad kul, vi kör!

Din föreställning heter Hjärta i handen, när står du själv med hjärtat i handen?

- När det gäller sången har jag alltid känt mig sårbar för kritik. Men jag har nog fått upp skydden och blivit mer hårdhudad nu.

Du spelade lesbisk i Vita lögner på 90-talet, hur var det?

- Det var bland det roligaste jag har gjort. Det var så upphaussat alltihop. Det var en av de första lesbiska kyssarna i Sverige och tidningarna var med när det skulle ske. Jag skulle vara otrogen i serien och fick till och med välja vem jag skulle vara det med. Det blev Regina Lund. De skrev om manus hur som helst i den där serien. Jag skulle åka till Cannes och vara med på filmfestivalen vid ett tillfälle. Då satte de mig i fängelse ett tag medan jag var borta. Niclas Wahlgren spelade pappan till vårt barn och han gömde knark i vårt hus. Jag fick ta skulden, ha, ha, ha.

Jag googlade fram hot babe-bilder när du ligger på en bädd av is och jordgubbar, nu får du berätta?

- De var nog mest en anspelning på filmen Pretty cool som jag spelade in i LA precis när jag kom dit. Det var en rätt avklädd film och i LA är det ingen som reagerar på sådana bilder. Sedan gjorde jag Café och Slitz. Jag bojkottade inte grejen men jag sa att jag inte tänker stå och dra i några bikinitrosor framför Bingo Rimér. Jag vill ha en fin klänning, gummistövlar och en cykel och göra det på mitt sätt. Jag har ridit på vågen men ändå varit med och sagt hur jag vill ha det. Jag vägrar skämmas för vad jag gjort, då vore jag ingen bra förebild. Samtidigt kanske jag inte skulle göra just de där bilderna i dag. Men jag använder dem hellre att diskutera utifrån än att skämmas.

Vad säger din man, blir han inte sotis?

- Nej, inte så det går ut över mig. Jag har varit rädd för att bli snärjd och instängd förut men Bengt är väldigt bra på att ge kärlek och han är bra på att ta hand om sin egen svartsjuka.

Du har varit busschaufför åt 15 hårdrockare också, det låter som hårt jobb?

- Jag kan inte komma på en större utmaning. Jag har gjort sex, sju turnéer förut och skulle jag köra Hardcore superstar och Crashdïet på deras Europaturné för något år sedan. Det var förfärligt. Bussen gick sönder hela tiden. Och schemat var alldeles för tajt. Om jag stannade bussen visste jag inte om jag skulle få igång den igen så det var bara att köra. Till slut avbröt jag det hela och åkte hem. Det höll inte. En ny chaufför tog över men det var omöjligt att klara schemat med den där bussen. Det slutade med att banden fick avbryta sin turné. Men de tackade mig på skivan sedan, ha, ha.

Du skrattar mycket, vad är det roligaste du vet?

- Spontant skulle jag säga Bengt. Och hundarna. Jag och Bengt skrattar jättemycket. Sedan hysteriskrattar jag när jag åker fritt fall.

Fakta: Cecilia

Ålder: 37

Familj: Make Bengt Erlandsson, blandrashundarna Stoffe och Elvira

Bor: I Källsbyn, Dala-Husby

Gör helst en ledig dag: Jobbar

Aktuell med: Cd:n Till S och konserten Hjärta i Handen med Lilla Kören, Bengt Erlandsson och Olle Nyberg, nästa gång i Aspeboda kyrka på mors dag 30 maj.

Fakta: Fem saker du inte visste om Cecilia

Hon är en jäkel på att backa med släp

Hon är okrönt mästare i Othello -men spelar sällan spel för hon är livrädd för att förlora

Hon adopterade hunden Elvira via internet. Steffo följde med från LA.

Hon körde buss under inspelningen av Dancer in the dark, försov sig en morgon och avskedades. Runt lunch ringde producenten och gav henne jobbet tillbaks för Lars von Trier vägrade börja spela in annars.

Hon har filmat med bl.a; Peter Settman, Torkel Petterson, Josef Fares och Kjell Bergqvist

Annons