Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från lada till ett tempel i Vattnäs

/
  • I veckan övervakade Göran Eliasson de sista installationerna vad gäller inredningen i Konsertladan i Vattnäs. De måste vara klara till söndagens två konserter där.

24 av landets bästa sångare sjunger in det nya året i Vattnäs och skänker överskottet från nyårskonserten till Läkare utan gränser. Och inredningsarbetena för att färdigställa Konsertladan måste vara klara inför julkonserterna på söndag.

Annons

Erfarenheterna från konserterna i Konsertladan i somras, när den i stort sett bara var ett skal, har påverkat färdigställandet inför konserterna som kommer på söndag och på nyårsaftonen.

Makarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson gjorde en del ändringar jämfört med ursprungsutförandet. Nu har en upphöjd scen byggts för att publiken på parketten ska se bättre. Det är också skälet till att två av pelarna för läktaren flyttats, att läktarens främre vägg sänkts och bytts ut mot en "reling" man kan se igenom samt att läktarens lutning ökat.

– Vi fick kommentarer av våra besökare som vi tagit till oss. Vi vill att alla ska se så bra som möjligt, säger Eliasson.

Brädpanelen invändigt ändrar i någon utsträckning Konsertladans karaktär. Förenklat uttryckt går den från intryck av lada till intryck av tempel. Till det bidrar det designade ljuset, ljuskällorna och brandimpregneringen som blekt träet. Konsertladan kommer att få eldstad, handikapptoalett, vanliga toaletter, kontrollrum, scenrigg för ljus, projektor och en ordentlig bioduk.

På söndag ges två konserter med sångarna Kamila Benhamza, Pers Anna Larsson, Göran Eliasson och Kosma Ranuer, uppbackade av fem stråkmusiker ur Dalasinfoniettan och en pianist.

Malena Ernman ger tillsammans med Rebaroque barockkonserter i Stockholm, Göteborg och Malmö i april. Och eventuellt i Vattnäs, avslöjar Eliasson, som också konstaterar att det är klart att en av landets bästa körer, Allmänna sången från Uppsala, gästar Vattnäs i mars.

Inom ramen för Vinterfest i februari ges Vinterfest i Konsertladan med koloratursopranen Kerstin Avemo och en kvintett musiker, bland dem cellisten Torleif Thedéen.

I maj ges en Zornkonsert med texter av de poeter som Anders Zorn umgicks med. Musik vid Siljan ger program i Konsertladan och den 14-22 juli planeras en intensiv sångarvecka.

Fokus ligger på vokalmusik. Om det handlar om kammarmusik vill makarna ha ett inflytande över programmet och gärna göra den i egen regi.

– Vi vill ha det så. Nu har ryktet om Konsertladan spritt sig och vi får många förfrågningar om att hyra ut den. Publikintresset är också stort. Vi kommer att starta en vänförening.

Makarna tackar nej till förfrågningar från artister som vill spela förstärkt musik. Grundkonceptet är att Konsertladan är en lokal för akustisk musik.

– Det blir inga popkonserter. Vi känner att bygden behöver ett renodlat konserthus för klassisk musik. Däremot är det OK om byn behöver låna ladan. Bystugan börjar bli för liten. Många barnfamiljer flyttar till Vattnäs.

Eliasson avslöjar spektakulära framtidsplaner för lokalen. När han säger "Peter" och "Nina", ska man förstå att han menar sångare med efternamnen Mattei och Stemme. Tyvärr tog Daniel Barenboim La Scalas nyårskonsert till Berlin. Därför är Peter Mattei inte med i nyårskonserten, och Nina Stemme har också fått ett annat sent åtagande.

– Men vi är 24 sångare ändå, flera hovsångare. Vi ersätter dem och deras familjer för resa och hotell, men de får inga gager. Och allt eventuellt överskott skänker vi till Läkare utan gränser, berättar Eliasson.

Mer läsning

Annons