Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "Kopps" till Judas

Annons

Nu tar sig teatern in också i kyrkan. På söndag kväll blir det premiär på Judasmonologen i Kristine kyrka i Falun. Den 5 mars har pjäsen västmanländsk premiär i Västerås domkyrka.

Judasmonologen tar upp frågor kring våra livsval. Judas inre kamp är tidlöst allmänsklig. Vad är det som styr de val vi gör? Hur kunde Judas ge efter för rädslan och fatta sitt ödesdigra beslut?

Skådespelaren Viktor Friberg - aktuell just nu i filmen Kopps och i barnpjäsen Bus i Stockholm - gestaltar Judas. Många, även de som inte känner igen Viktor Fribergs namn, känner igen hans ansikte som synts i många filmer, bland annat Lars Molins produktioner. Friberg har spelat teater i Dalarna tidigare, i Hans Sjöbergs pjäs om amsbergsrövaren Per Gynt.

Författaren Jörgen Dicander, Borlänge, har skrivit manus och Hans Sjöberg, Falun, har bearbetat det dramatiskt och regisserat.

Dicander och Sjöberg började arbeta med projektet för ett år sedan.

- Jag blev fängslad av av historien om förräderiet och sveket, säger Hans Sjöberg. Det är en tuff och omskakande text som kan beröra alla. Dramats sprängstoff skulle naturligtvis lika gärna kunna platsa på en teaterscen.

Judasmonologen ska framföras på flera platser i Dalarna och Västmanland. Den 4 mars ges den i Amsbergs kapell, den 16 mars i Krylbo kyrka, den 6 april i Vika Hosjö kyrka och den 17 april i Rättviks kyrka. Eventuellt ges den också i Orsa kyrka den 4 april. Producent för uppsättningen är Västerås stift.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons