Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Betlehem till Hedemora

/

Annons

Förra veckan gick den tredje upplagan av festivalen Dandanat av stapeln i Betlehem. På plats fanns bandet Kiss and tell från Borlänge.

Det är studieförbundet Bilda som tillsammans med kulturorganisationer nere i Betlehem arrangerar festivalen. Band som är anslutna till någon av förbundets åtta regioner i Sverige kunde under vintern anmäla sitt intresse för att åka dit och spela. I februari fick Kiss and tell samt Amarillo star och dansakten Vilda, båda från Stockholm, beskedet om att de hade valts ut, och alltså skulle få åka och spela i världens mest ökända konfliktområde. För Kiss and tell, som tidgare som längst åkt till Linköping för att spela, var det ett stort steg.

— Det enda vi visste om landet innan vi åkte var det man ser på TV, och det är ju bara bilder på allt skjutande från Gaza. Visst var det något man tänkte på, fast det var aldrig någon tvekan om att vi ville åka, säger trummisen Mattias Hagelin.

Tillsammans med de andra banden och de ansvariga från Bilda tillbringade de en dryg vecka i området, och spelade för både palestinier och isaeler i bland annat Betlehem och Jerusalem. Under festivalen fick de även jobba tillsammans med lokala band - Kiss and tell fick i uppgift att göra en låt tillsammans med ett gäng dödsmetallkillar från Nasaret.

— Det gick väl sådär, de var mest intresserade av att flasha med gitarrsolon och distpedaler. Man märkte att man hade ganska olika förutsättningar. De trodde knappt på oss när vi försökte förklara för dem hur många band det finns i Sverige, eller bara här i Borlänge. De kunde inte förstå varför vi inte var hur stora som helst och turnérade runt över hela Sverige. Själva var de ett av de typ tre enda metalbanden i hela landet, säger Mattias.

— Det märkte man mycket när vi spelade live också. Det uppskattades på ett helt annat sätt än vad det gör här hemma, och det var jättekul, fortsätter basisten Fredrik Jonasson.

Just bristen på liknande arrangemang i området var den främsta orsaken till att festivalen drogs igång, berättar Daniel Olsson från Bilda:

— Det är ju ganska exotiskt att ha en rockfestival i Betlehem. Vi hade bara runt 200 besökare per kväll, men ändå var Reuters där och filmade - det säger ganska mycket. Självklart blir det ett politiskt statement att ha det just där, men den debatten är för krånglig för att lägga sig i allt för mycket. Vårt huvudfokus med Dandanat är att få till ett kulturutbyte, och det har varit lyckat.

Mer läsning

Annons