Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fråga om djur: Vart har alla fåglar tagit vägen?

Annons

Finns det ingen mat kvar på marken? Har värmen och torkan ställt till det även för sjöfåglarna?

Det är frågor jag fått från läsare gång på gång den senaste tiden. Framför allt från fågelvänner i närheten av sjöar och vattendrag.

Måsar och trutar, som brukar stanna tills isen lägger sig, är spårlöst borta sedan i slutet av augusti. Även andra arter, som lever av att plocka insekter, leddjur, sniglar och daggmask på marken, tycks ha dragit betydligt tidigare än vanligt.

Indikationer i samma riktning har också jourhavande biolog Jan-Åke Janzon på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm fått de senaste veckorna. Han är därför lika intresserad som jag att få veta mer om eventuella avvikelser från det vanliga flyttmönstret.

Så har du något intressant att förtälja, slå då en signal på telefon eller mejla några rader till mig och berätta om dina iakttagelser. Det gäller naturligtvis alla fågelarter och inte på något sätt bara sjöfåglar.

De flesta frågor jag hittills fått har kommit från läsare i Falutrakten, men jag välkomnar naturligtvis aktuell information från hela länet. Allt av intresse kommer därefter också att vidarebefordras till Lars-Åke Janzon på Naturhistoriska Museet.

Det mesta tyder annars på att årets häckning har avlöpt väl för de flesta arter. Dock tycks försommarens brist på mygg ha ställt till problem för svalor och tornseglare.

På flera håll har de här fåglarna misslyckats första gången och tvingats till en andra häckning innan de kunnat livnära sina små. Det har gjort att de kommit lite på efterkälken, medan de flesta andra arter varit tidigt färdiga i år.

Den långvariga torkan misstänks av många vara en bidragande orsak till att vissa fåglar brutit upp tidigare än normalt. Och visst kan det ligga något i det, då fiskare jag talat med aldrig haft så stora problem att hitta daggmask som nu.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons