Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foxdal drar till Japan

Annons

Malin Foxdal, ursprungligen från Falun, var för några år sedan med i en japansk dokumentärfilm om svensk vallmusik. Filmen visades i tv och ska ha blivit mäkta populär. Det gjorde att festivalens ledning hörde av sig och ville att hon skulle sätta ihop en grupp.

Foxdal handplockade folk som skulle passa och med på resan är Anna Aronson, Jon Holmén, Jonas Brandin, Kristoffer Pettersson, Karin Ericsson Back, Maria Misgeld, Brita Ström, Vegar Vordal, Anton Scheider och Frida Andersdotter.

Festivalen i Itami har ett huvudtema varje år och nu är det skandinaverna som är hedersgäster. Japanerna har varit ute efter ultratraditionell folkmusik och har inte lämnat något åt slumpen. Alla visor är översatta, liksom beskrivningar av instrument och folkdräkter.

-De har velat ha reda på varje detalj och programmet ger inget direkt utrymme för egen frihet.

Gruppen kommer också att uppträda på musikhögskolan i Osaka. En professor på skolan är specialiserad på svensk folkmusik från 1800-talet och är också involverad i festivalen. Malin Foxdal tror att det är därför enbart traditionell folkmusik från den tiden efterfrågas.

-Han har nog inte hajat att saker och ting har utvecklats.

De kommer att ge totalt fem konserter och flera skolor finns med i turnéplanen.

-Ingen av oss har varit i Japan förut och det är kul bara att få åka dit. Man undrar ju hur det är. Det ska bli spännande att se hur publiken är. Det verkar ju finnas en stor kunskapstörst.

Foxdal är också, tillsammans med de övriga två sångerskorna som deltar, medlem i vokalgruppen Irmelin, som i slutet av mars släpper en skiva. Smygrelease blir det i Japan.

-Vi tänkte försöka sälja den där och ska träffa distributörer. Men inget är klart än. Men att bli Õstor i JapanÕ vore inte fel. Den 23 mars är det svenskt releasekalas på Stallet i Stockholm.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons