Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograferna i Malung

Annons

Vilken underbar sockenhistoria att hålla i hand, boken där tolv fotografer i Malung under hundra år bildledes berättar om det som en gång var. Bara bilden på omslaget är en roman i sig: Vi ser på en präktig ateljébild damskräddaren Backhans Sofia Henriksson och bankkassörskan Brita Holsell, två yrkeskvinnor kantänka, i svarta hellånga klänningar med ljusa hattar. Året är 1898 och fotografen heter Ida Häckner.

Författaren till boken, Irene Mattsson, född Pettersson, har varit bildredaktör för Malungs sockens historia och det är det där arbetet och plus eget fotografiskt yrke i arv och generationer, som kommit henne att presentera den här rent ljuvliga boken.

Fotografen Carl Östlund, född 1825, har den äldsta bilden med: Malungs kyrka vid vårfloden 1860.

Den här utgåvan är märklig så till vida att den liksom är en "omvänd" hembygdsbok. Bilden kommer först, texten sedan. De många gånger suggestiva bilderna lockar till läsning.

Vi möter här Malung under hundra år via familjefoton, brudbilder, yrkesverksamhet, kyrka och föreningsverksamhet och dagligt liv, dit man kan räkna sockendräkten med varianter. Allt finns med. Och människor, människor, människor. Inte minst familjebilderna är fascinerande: allvarliga människor, många barn och klädmodet för dagen. Gruppbilderna är en rent underbar dokumentation. Härliga porträtt fullständigar presentationen.

En av de många vi får träffa är Knekt Mats Ersson i Idbäck och hans familj, makan Knut Kerstin Olsdotter och de nio barnen. Han var född 1844. (Fotograf Axel Robsahm).

Det berättas att Knekt Mats var hemmansägare, arbetade med häst i skogen och körde foror till Falun. Han var också ringare i Malungs kyrka och gick till fots till kyrkan varje söndag. På hemvägen tog han med sig dagens kungörelser från kyrkan och satte upp på dörren till J P Janssons gästgivaregård i Grönland. En söndaglig form av annonsering med andra ord.

Till Irene Petterssons egna bilder hör två som verkligen ger nutidshistoria.

I januari 1937 - med snö - krockade en Ford och en Plymouth i Vallerås. Bildtexten ger det beskedet att när polisman Oscar Hillbom för utredningen skulle markera spåren måste han söka aska i kakelugnen på polisstationen. Fem månader senare körde en bil av vägen också i Vallerås. Då hade polisman Hillbom inhandlat en säck krita hos L O Johnssons färghandel för att markera spåren och på samma gång tagit med sig fotografen Irene. (Bilen har W 2 på registreringsskylten. Var det kanske landshövdingens bil? W 1 var nämligen redan upptaget, så hövdingen fick nöja sig med tvåan.)

När storsimmaren Arne Borg med 32 världsrekord på åtta år kom till Malung för uppvisningar i Västerdalälven tog man vara på tillfället och bad honom stå modell. Han poserar nämligen här tillsammans med fru Elsie för skinnindustrin; det var den nylanserade Borejackan som presenterades.

Här finns en ståtlig bild på järnvägstationen i Malung från 1892, då Oskar den andre kom för att inviga den nya järnvägen. Den egentliga festen skulle ske i Mora, men majestätet stannade dock en halvtimme i Malung. I samband med kungabesöket rekonstruerades sockendräkten och de flickor, som var med i festligheterna i sina granna dräkter fick i gåva av

Mer läsning

Annons