Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf i tid och otid

Annons

Han har drivits av ambitionen att vara "i spetsen av sin tid". Och på ett förunderligt vis har fotografen Micke Berg lyckats befinna sig just där han kan frysa nutidshistorien i kameraögat: I ett dramatiskt Nordirland 1974, hos gröna kollektiv och husockupanter i Stockholm på 70-talet, bland demonstranter i Kreutzberg i Berlin inför murens fall, och så vidare.

foto | Borlänge

Micke Berg

"Retro". Fotografier 1969-99

17/6-8/8

Men Micke Berg, som i sommar ställer ut i Borlänge bibliotek, är ingen vanlig hetsad mediefotograf. Hans sätt att gå tillväga är en klar protest mot jakten efter nyheter och kommersiella illustrationer.

"Det handlar om att bara finnas till, cirkulera bland folk, fotografera sin egen tid eller otid" - så uttrycker han sin egen filosofi. Det låter förstås enklare än det är. Micke Berg vittnar om att jobbet som fotograf är hårt. Att fotografera på gatan kräver ensamhet och just ensamheten är det svåraste. Ett års idogt fotograferande kanske resulterar i femton bra bilder.

Micke Bergs styrka är den mänskliga närkänslan. Han intar alltid ett nerifrånperspektiv där historiska skeden speglas i vardagsmänniskan. Och nutidshistoria är ju inte bara dramatik. Den är lika mycket väntan, drömmar, långa samtal, kampen att få ideal och verklighet att gå ihop.

Micke Berg har levt nära hippies i Christiania och dansat på 70-talets Gärdetfester. Han porträtterar artister, möter utslagna på världens barer eller fångar ögonblick av ömhet i en dagisgrupp med en ledsen unge. Oavsett om han befinner sig här och nu eller i andra världsdelar gäller samma attityd - Berg förskönar inte, men lever sig in och glömmer aldrig den mänskliga värdigheten.

Bakom sig har Micke Berg ett 70-tal utställningar och 17 böcker. Fotografierna på utställningen är hämtade ur boken "Retro".

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons