Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvandling på gott och ont

Annons

För att ge texterna en enhetlig ram har årets antologi från Dalarnas Författarförbund samlats kring temat Förvandlingar. Det är en tacksam utgångspunkt för den litterära fantasin. Femtiotvå hugade dalalitteratörer har bidragit med sina associationer åt denna inbjudan till kreativiteten. Temats spännvidd finns redan dokumenterat i världslitteraturen. Ovidius mytiska fabler om gudars och halvgudars öden och äventyr och Kafkas existentialklaustrofobiska berättelse om mannen som vaknar upp som skalbagge visar på temats rikedom.

Efter en genomläsning kan man konstatera att denna spännvidd finns representerad även här. Det tacksamma med en antologi är att man erbjuds en möjlighet att lyssna in en ton, ett återkommande nav som knyter samman en gemensam erfarenhet.

Vi kan inte gå ned i samma flod två gånger, lyder den kanske mest kända sentensen från den antika grekiska visdomen. Det skulle kunna stå som prydande inledningscitat för texterna. Skiftningarna utgör grundvillkoret för livet, från vaggan till graven sker ständiga förvandlingar och så måste det vara. Alternativet är stagnationen... döden.

En uppfriskande rolig och suggestivt laddad berättelse står Heiner Täuber för. Med en blandning av experimentell science fiction och religiös förundran får vi följa en monolog om den första och kanske största förvandlingen vi alla delat: spermiens väg till ägget.

Britt-Marie Sälgström berättar vidare i den tonen av fantasy med lekfull knorr i Ögonförvandlingen. En simtur i sensommaren resulterar i att huvudpersonen utvecklar ett tredje öga kan se genom väggar och in i framtiden.

En annan framträdande tendens är att förvandling även innebär ett hot, det är skrämmande eftersom marken under våra fötter blir bräcklig. Många av texterna återspeglar den existentiella paradoxen att grunderna för vårt växande samtidigt hotar att underminera vår tillvaro.

Tillvaron innebär en balansgång och som det heter i en sång av Anders F Rönnblom; det är svårt att hålla balansen.

Med det perspektivet ger Alexia Ring ett rörande självbiografiskt vittnesbörd om ett händelserikt liv som utmynnar i en meditation inför den största förvandlingen. Gun-Britt Pedersen skriver finstämt om hur ett fotoalbum illustrerar ett livs förvandlingar för en åldrande kvinna.

Lyriken utgör en attraktiv men även utmanande genre med sina uttrycksmöjligheter.

Katarina Dahlén visar i sin dikt om en sjukskrivning, tydligt och kraftfullt, den drabbades brutala verklighet. En diger förvandling vars realitet drunknat i debattens mammonfixerade ylande om hur fasligt dyra de olycksdrabbade är.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons