Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande i mörker

Annons

Det är två år sedan dödsmetallplutonen Centinex förra skiva Diabolical Desolation släpptes. På den följde ett hektiskt år, med bland annat Europaturné som förband åt Deicide.

Förra året var något lugnare. Sommaren ägnades, förutom tre festivalspelningar, till stor del åt inspelningen av skivan Decadence - Prophesies of Cosmic Chaos, som är bandets sjätte. Fyra veckors disciplinerat arbete åtta timmar om dagen i gitarristen Jonas Kjellgrens studio The Black Lounge i Avesta resulterade i nio låtar.

Meningen var från början att den skulle släppas redan i höstas, men det visade sig vara en glädjekalkyl.

Martin Schulman tycker att det koncentrerade arbetet gjorde att skivan blev mer helgjuten än tidigare, med mer varierat tempo. Tidigare har de satsat mer enbart på full fart.

- Men man hör ju att det är samma band. Vi har i och för sig bytt en gitarrist. Nu har vi två jävligt bra gitarrister - det är lite tävling mellan dem vem som spelar bäst. Och så ska de ha lika många solon.

Textmässigt har bandet också ändrat sig lite.

- Vi tar krigstemat från andra världskriget och flyttar fram 300 år. Skulle texterna vara en film skulle det kunna vara en blandning mellan Matrix, Star Wars och Arkiv X. Vi ville piffa till det, men det är fortfarande mörka texter.

För tre veckor sedan spelade bandet i London och till påsk ska de till Finland för en mindre turné. Och fler lösa trådar kommer förhoppningsvis att knytas ihop.

- Vi kommer att spela så mycket som möjligt och göra en uppryckning när det gäller Sverige också.

Livespelningarna på hemmaplan har annars varit relativt få. Schulman menar att det är ett ständigt problem för svenska metalband att få snurr på den biten.

- Den svenska scenen är väldigt känd utomlands, men när man berättar för folk i Europa att det inte är så mycket spelningar här så fattar de det inte.

Kvällens spelning kommer att spelas in på video och möjligheten finns att materialet kommer att släppas på ett eller annat sätt i framtiden.

Fotnot: Decadence - Prophesies of Cosmic Chaos släpps den 8 mars.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons