Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första Dala Riot

Annons

Det regnade från första till sista stund på den allra första upplagan av Dala Riot.

Inte mindre än 16 band fanns med i uppställningen och spelade på två scener (egentligen var de sjutton från början, men ett band tvingades ställa in i sista stund).

Hårdrock och punk var i massiv dominans, med allt från Chainwreck, Babylon Bombs, GeminiFive och Silverbug.

Det var meningen att norska Flashing Susie skulle inleda hela kalaset, men de hade förirrat sig på vägarna neråt Göteborg och hann inte ta sig till Malung i tid. De fick ta igen vad de förlorat senare på kvällen.

Första band var i stället Edge. Klassisk heavy metal med stänk av Mötley Crüe var vad som stod på deras repertoar. Materialet var lite ojämnt, men första låten och de två sista var riktigt bra. De bjöd dessutom på sig själva och när frontaren skrek "Are you ready to rock!?" gav han sig inte förrän han fick ett svar från publiken.

För den ruffiga punken stod bland annat Fat Pat and the Midgets, från Älvdalen/Mora för, som spelade streetpunk med skakänsla. Sångaren hade en skönt skrovlig röst och musiken var grovt tillyxad. Lite för simpel ibland, men helt okej. Två av banden gjorde sina sista spelningar någonsin på Dala Riot. Det var skatepunkarna i Headline och thrashande Mustain, båda från Falun, som Malungspubliken var de sista att se live. För medlemmarna väntar nu nya projekt.

Headline fick fylla ut luckan som blev när The Dudes fick ställa in senare på kvällen. Det förtjänade Headline, för det var inte så värst mycket folk och kollade när de gjorde sitt första set. Man kan bokstavligen säga att det var en hel dansbana mellan bandet och publiken. Headline gjorde trots det en tajt, energiskt och bra spelning som naturligtvis innehöll deras version av Teddybjörnen Fredriksson.

Hell Patrol hörde till de hårdare banden och gav en fet dödskänga åt allt vad dåligt väder heter (så kändes det i alla fall). Ljudet var kass och basen hördes inte alls, men i övrigt fanns det inget att klaga på. Ett par nya låtar presenterades också, som höll hög klass. Brutalt, aggressivt och tajt.

Motocrossåkarna ska inte heller förglömmas. För Dala Riot var inte bara musik, utan även uppvisningar i halsbrytande konster på två hjul. Vädret innebar en del problem även för detta inslag och en av åkarna skadade hälsenan allvarligt vid ett hopp.

Arrangörerna för Dala Riot har dock all anledning att känna sig glada och stolta. Vädret var det enda som lade sordin på stämningen och nästa år är solsken beställt.

Kanske kommer nya arrangemang redan till hösten, i lite mindre format. Det är i alla fall ambitionen, berättade Henke Nilsson, en av arrangörerna, och efter det att helgens festival är utvärderad börjar redan planerna på nästa sommar att smidas.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons