Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Form i Dalarna ska lyftas fram

Annons

Under rubriken Handens språk ska man samla idéskapande och formförnyelse inom konsthantverk och design.

Eftersom gränserna mellan konst och formskapande suddas ut alltmer kan man nog räkna med en utställning med bredd, både vad avser tekniker och idéer.

Såväl medlemmarna i KiD (som består av de flesta av länets aktivt yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare) som alla andra formskapare i länet inbjuds att lämna in verk till den curatorgrupp som står för urvalet. I gruppen ingår Gunilla Lundahl, författare och journalist i bland annat Hemslöjden och Form, Rebecca Ahlstedt, designer och projektledare för designåret i Dalarna, Anne Blijdenstein, Leksandskonstnär med bakgrund inom konsthantverk, och Johan Larsvall, industridesigner i Stockholm.

Men projektet innefattar också ambitionen att ordna experimentverkstäder i formspråk för barn och unga och för lärare, förklarar Anna Fjällbäck, som tillsammans med Lotta Lindbeck och Anne Carlquist förbereder projektet. Till programverksamheten hör också seminarier och workshops i ämnen som design, bruksfunktion och form. KiD vill uppmuntra till att ge form, funktion, estetik, teknik och kreativitet ökat utrymme i skolorna.

Utställningsdeltagarnas tankar och inspirationskällor och processen bakom verken vill man gärna använda som diskussionsunderlag i programverksamheten.

Hur omfattande projektet Handens språk blir hänger ihop med hur man kan lösa finansieringsfrågan. Lyckas man med den så kan den stora utställningen också åtföljas av en mindre turnerande utställning i länet och experimentverkstäder i de flesta kommuner.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons