Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarnas hatord

Annons

Jag har ett uttryck jag inte klarar av. ?Tickande bomb'. De har ju inte tickat på 40 år. Det står ideligen i tidningarna om tickande bomber. Sjukdomar är tickande bomber, ja, nästan allting är tickande bomber, men det finns inga tickande bomber längre. Tickande bomber var sådant som Chaplin höll på med. Vad man egentligen menar är ju ?hotande fara'. Och då kan man väl säga det i stället.

?Tickande bomb' retar mig på samma sätt som ordet ?digital' gör i datorsammanhang. Det betyder egentligen finger. Hur har man kommit fram till att kalla något för digitalt som inte har med fingrar att göra? Det är det inkorrekta som stör mig. Anledningen är att jag har gått i den sortens skolor där det var noga att allting var korrekt.

Men jag skulle aldrig säga till om jag hör ordet användas. Jag lägger mig inte i språkutvecklingen, för den måste gå vidare. Jag är ingen besserwisser som rättar folk. ?Besserwisser' retar mig förresten också, när folk dessutom, i sin trygga förvissning att allt egentligen är någon sorts engelska, uttalar det besser-v-a-j-s-r-a-r".

Fotnot: Birgitta Stenberg utkom förra året med Alla vilda, fortsättningen på den självbiografiska romansvit som inleddes med Kärlek i Europa (1981).

ANDERS MILDNER

Mer läsning

Annons