Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarnas hatord

Annons

- Det jag reagerar mest mot är faktiskt grammatiska fel, som oförmågan att böja han och honom. Det är så vanligt att man hör folk säga meningar som börjar 'Jag gav han...'. Jag tycker att det gör språket fattigare.

Ofta i tidningstexter förekommer syftningsfel där "hans", "hennes" och "sitt" blandas samman, till exempel blir "De såg sina föräldrar försvinna" gärna till "De såg deras föräldrar försvinna". Det reagerar jag väldigt emot. Ja, jag reagerar fysiskt, jag r-y-s-e-r bokstavligen. Varför? För att det är så illa tänkt.

Jag är en läsande människa. Men tyvärr är många skrivande människor inte läsande människor. Jag tror inte att man lär sig grammatik i skolan, utan genom att läsa väldigt mycket.

Att jag reagerar så starkt beror kanske på att jag själv håller på att bli äldre. När man hör intervjuer med ungdomar från 1950- och 60-talet är det påfallande hur vårdat de uttrycker sig. Men exakt samma upplevelser som jag har nu, hade naturligtvis personer som då var i min ålder. Jo, det händer att jag hör mig själv tänka 'Det var bättre förr'... men då vet man ju att det bara är ett symptom. (skratt)

FOTNOT: Majgull Axelssons senaste roman heter Den jag aldrig var och gavs ut 2004.

ANDERS MILDNER

Mer läsning

Annons