Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder inför årets Avesta Art

/
  • Gabriella Göransson hittade en bit linfiber i Verket som hon håller i handen, samma material som hon använder för sin fiberkonst. Fast då maler hon ner fibrerna, färgar och formar dem, innan fäster dem på duken.
  • Stina Wirsén har skrivit 16 böcker som ingår i Vem-serien. De innehåller illustrationer med kort text på olika teman som berör både barn och vuxna. Böckerna har också filmatiserats.
  • Den lokale konstnären Pontus Ersbackens stora stålskulptur
  • Gabriella Göransson hittade en bit linfiber i Verket som hon håller i handen, samma material som hon använder för sin fiberkonst. Fast då maler hon ner fibrerna, färgar och formar dem, innan fäster dem på duken.
  • Denna samling papper är skisser och idéer till teckningar och böcker som Stina Wirsén har gjort. De ska läggas i lådor i en arkitekthurts, så att besökarna kan dra ut och titta hur hon arbetar och hur arbetet flyter fram.
  • Kaj Engström ställer ut sina betongdockor. Han har köpt in gamla dockor på olika ställen och använt dem som form. Genom att borra hål i huvudet och hälla i cement, får han en exakt kopia av dockan. Dockformen avlägsnas och dockan lever vidare i betongskepnad. Kanske någon av besökarna kan känna igen sin gamla docka.
  • Förslag:   klipp ut ett par av dockorna och lägg in i stora bilden
  • Den här lilla figuren är en av Stinas personligheter i Vem-böckerna. Den är sydd av scenograf Anna Johansen på Junibacken i Stockholm.

Den 4 juni öppnar Avesta Art för sommaren.
Men redan nu är det full aktivitet i det gamla anrika Verket i Koppardalen.
– Jag är snart färdig med mitt rum, säger Stina Wirsén. Jag kanske måste komma tillbaka en gång innan vernissagen för att rigga upp filmduken.

Annons

Stina Wirsén är ett känt namn i olika sammanhang. Bland annat har hon varit illustratör på Dagens Nyheter i 20 år och på Stadsteatern några år. Hon har tecknat frimärken åt Postens och illustrerat böcker, bland annat sin mors: Carin Wirsén.

– Jag har nog illustrerat ett 50-tal böcker genom åren, säger hon. De senaste 16 har jag skrivit själv.

Stina Wirsén fyller 43 år i sommar och har tecknat hela sitt liv, sedan 20-årsåldern som yrkesverksam. Hon har fått en rad utmärkelser för sina illustrationer genom åren.

Att hon nu också ger sig i kast med att skriva är kanske inte så konstigt.

– Det ligger nära till hands. Jag har alltid jobbat mot texter och tycker kombinationen bild och text är spännande.

Hennes egna 16 böcker ingår i serien Vem: Vem är död? Vem är arg? Vem är söt? Vem blöder?

De består av illustrationer med kort text, typ pekböcker - för de yngsta, de äldsta och de mitt emellan.

– De handlar om saker som vi berörs av. Allt är inte svart eller vitt. Barndomen är inte så ren och vit som många vuxna vill få den att framstå. Barn har behov av att se att livet inte alltid är sockersött och problemfritt.

De första åtta böckerna har satts ihop till animerade kortfilmer på 3,5 minuter vardera med titeln "Vem?". Den hade premiär förra hösten. De resterande böckerna blir film till hösten "Vem är var?".

– Några av kortfilmerna kommer att visas på en stor filmduk på Avesta Art. Jag har lagt ut en röd matta och en massa kuddar på golvet så att barnen får det mysigt.

Stina Wirsén har ställt ut tidigare, men aldrig i Avesta och Verket.

– Det här rummet är perfekt för mig. Litet och intimt men ändå rymligt. Det blir lätt för de yngsta konstbesökarna att hitta hit, tror hon.

Hon har målat möblerna svarta så att de ska passa in i miljön.

– I den här arkitekthurtsen ska jag lägga ner en massa skisser och illustrationer som visar hur mina figurer växer fram från råskiss till färdig illustration.

Bakom filmduken ska hon placera en tv-skärm som visar samma sak fast med rörliga bilder och på väggarna kommer några av hennes illustrationer att hängas upp.

På vernissagen för Avesta Art kommer Stina att finnas på plats.

– Om barnen vill, läser jag gärna högt ur mina böcker.

En annan av årets utställare på Avesta Art är norskan och bildkonstnären Gabriella Göransson. Hon håller till på tredje våningen med sin installation "Virvar".

– Jag har gjord den direkt på plats under några dagar.

Den stora vita duken med fiberkonst, spelar bra mot den miljö den vistas i. Hon maler ner linfibrer till en slags pappersmassa, färgar och formar den för ändamålet.

– Tavlan ser ut som en teckning på långt håll, men när man kommer nära blir den nästan tredimensionell.

Namnet Virvar passar bra tycker hon. Den ser ut som ett virrvarr, ett objekt öppet för olika tolkningar.

– Nu ska den bara hängas upp och ljussättas, men det anförtror jag någon annan. Jag måste åka tillbaka hem till Oslo i morgon.

Också hon kommer tillbaka till vernissagen. Då förhoppningsvis med hela familjen.

– Min syster Lotta Göransson Hallklint bor i Avesta så det är verkligen roligt att få ställa ut på Avesta Art.

Två andra konstnärer har också varit på plats nyligen för att förbereda inför premiären: Kaj Engström med sina betongdockor och Pontus Ersbacken med sina stålskulpturer.

Andra konstnärer som ingår i årets upplaga av Avesta art är Roy Andersson, Hanna Beling, Nygårds Karin Bengtsson, Michael Ellburg, Helena Blomqvist, Eric Dyer, Henry Grahn Hermunen, Jörg Jeschke, Sara Lundberg, Ulrika Minami Wärmling och Anders Stimmer.

Närmare presentation kommer på tidningens kultursidor strax före öppnande den 4 juni.

Annons