Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikens nya kläder?

Annons

Junekvintetten, utbrytningen ur Jönköpingssinfoniettan och mer känd när de bara var fyra, är lika uppenbart opraktiskt klädd som de som sätter på sig sockendräktens alla lager när temperaturerna stiger över 25 grader. För ögat handlar det alltså precis om det som konserttiteln skvallrar om: folkmusik i frack.

Men primarien Mart Hallek upplyser om att Junekvintettens perspektiv snarast är örats.

Det är folkmusiktonerna som kläs in i den klassiska konstmusikens ackompanjationssätt, som givit konserten dess namn.

Det är arrangemangen som är grejen med den här konserten. Det är inte alldeles enkelt att ur melodiernas harmonik hitta ackompanjemang som inte förstör folkmusiklåtarnas karaktär.

Men denna svåra konst finns genomgående på plats i låtar från gånglåt till slängpolska.

Junekvartetten har flera gånger samarbetat med Maria Keohane från Åsmansbo, som känner sig bekvämare i folkmusiken än kanske många anar. I går samarbetade emellertid Junekvintetten med en folkmusiksångerska.

Anette Wallin från Halland sjunger väl i konsertens första del, men visar märkligt nog tecken på nervositet i den andra, när man tycker att hon borde blivit varm i kläderna.

I den andra avdelningen får hon utlopp för vad hon säger sig ha längtat till - hon hoppar in med sin fiol i en varningsvisa från Halland (varnar för de olater karlar lägger sig till med efter giftermålet, fast de verkade så lovande skötsamma innan).

Wallin har då redan gästspelat på flöjt i den skotska låten Dunmoore.

Musik med upphovstrakter som Östbjörka och Småland förekom; Wallin var som allra bäst i just Lördagsvisa från Småland.

Kvintetten kunde inte heller hålla sig till sina instrument (violiner, viola, cello och kontrabas) utan trallade ganska hemskt men halvhumoristiskt i en slängpolska från Uppland.

Myrhallingen var en monoton upplevelse, men Hårgalåten i lätt jazzfärgat arr var finfin.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons