Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusik på offensiv

Annons

Folkmusikens hus har två utställningar den här sommaren. Till den 28 augusti ställer spelmännen Björn Ståbi, Henry Wallin och Ekor Anders Andersson ut sin bildkonst. Ståbi och Wallin är klassiskt utbildade bildkonstnärer - Ståbi på Otte Skölds målarskola och konstfack, Wallin på konstakademien. Wallin och Ståbi har det gemensamt att de ofta hämtar sina motiv ur den folkmusik i vilken de varit så framträdande. Ekor Anders Andersson (1898-1983) var naivist. Han ägnade sig åt naturmålningar och målade kurbitsmotiv.

- I de här fallen öser musik och konst ur samma källa. I konsten är man ensam, medan musiken äger rum i kommunikation med en publik. Konsten är beständig medan musiken finns i ögonblicket. Det är helt i linje med vad vi vill åstadkomma, att fylla Folkmusikens hus med angränsande konstnärliga uttryck, säger Per Gudmundson.

En konsert med namnet Spelmanskonst äger rum den 8 juli. Ståbi och Wallin framträder; den senare har tagit med sig nyckelharpsspelmannen Hasse Gille. Ekor Anders musik spelas av hans elev Simon Simonsson som i dag själv är förebild för många unga spelmän.

Den andra utställningen heter Ta hit en bra fiol och sker i samarbete med Sveriges violinbyggarmästare, ett branschförbund för cirka 30 fiolmakare med mästarbrev. Fioler ställs ut och den 3 juli trakteras dessa av Nils-Erik Sparf, ur en känd spelmanssläkt från Backa i Rättvik, och Anders Jakobson från Orsa, som är riksspelman. Konserten och utställningen av fiolerna äger rum i samarbete med Musik vid Siljan.

- Sparf kommer att spela konstmusik, medan Jakobson blandar folkmusik och konstmusik, berättar Gudmundson.

Den 18 juli går musiken i rysk ton när Folkmusikens hus gästas av Södra Bergens balalajkor. Gudmundson själv, som blev riksspelman som 17-åring, framträder under Rättviksdansen, återigen med Björn Ståbi. Dessa båda spelmän är också aktuella med en cd som de gjort tillsammans.

Åt det rockigare hållet är musiken den 25 juli när Triakel och Mechanga framträder under en konsert som äger rum i samarbete med Classic car week. Lena Willemark från Älvdalen ger inte så ofta konserter helt på egen hand, men det gör hon den 3 augusti i Folkmusikens hus.

- Också Lena är väldigt influerad av Ekor Anders musik.

Per Gudmundson och Ola Bäckström har redan börjat planera för det stora jubileet 2006 när det är 100 år sedan Zorn såg till att det hölls en spelmansstämma i Gesunda, vilket blev startskottet för den svenska spelmansrörelsen. Med bland dem som planerar för den kommande riksspelstämman finns också Siljan turism och Zornmuseet.

Som planerna nu ser ut kommer Mora att bli centralort och stämman hålls på folkhögskolan. Möjligen blir det en tillställning i Gesunda på söndagen efter stämman och det planeras också en konsert/manifestation i Dalhalla. Konserterna i Folkmusikens hus samordnas med jubileet.

När Gudmundson och Bäckström beskriver folkmusikens ställning i dag är de påtagligt nöjda.

- Den mår väldigt bra. Det är bättre nu än under den förra vågen under 1970-talet. Den är mer förankrad i hela samhället nu än då, för då var den tydligare en del av alternativrörelsen, säger Bäckström.

- Folkmusiken är inne överallt. Den finns på folkhögskolor, på konservatoriet och i den kommunala musikskolan. Den oro som på 1970-talet fanns från de äldre inför den nya folkrocken finns inte nu. Det finns plats för alla och alla vill vara med under en gemensam hatt, säger Gudmundson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons