Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusik får liv med ett klick

Annons

Dalarnas museums folkmusiksamling och Svenskt visarkivs dalamaterial finns redan i en textdatabas, men nu ska intresserade kunna klicka vidare.

Vi tar ett paradexempel som redan är inlagt i demonstrationssyfte. Sök på Pekkos Per. Aha, det finns en inspelning med Päkkos Gustaf från 1997. Klicka vidare så hör du honom spela, det låter bra. Klicka igen, så sitter han där i Gammelrummet på Pekkosgården och spelar framför brasan.

Det är Norsk folkemusikksamling som utvecklat en tidigare version. Ett 20-tal arkiv i Norden använder redan programvaran, men i helgen överlät norrmännen alltså rättigheterna till Rättviksbaserade Folkmusikens hus.

- Den passar oss, vi söker vägar att utvecklas och bygga upp vår organisation, säger Per Gudmundson som är övertygad att det här är ett projekt som kommer att överleva även när EU-bidraget tar slut om två år.

Lars Tahlén är vice ordförande i föreningen Folkmusikens hus och har varit den som skissat på avtalet. Han anser att det går att hitta andra marknader för programvaran när den är utvecklad.

- Blir varan kommersiellt gångbar så bör vi bilda ett IT-bolag, en förening och kulturinstitution är ingen bra bas för affärer, säger Lars.

Att en offentligt finansierad institution börjar ta betalt för tjänster är inte helt konfliktfritt.

- Brukarna får betala för kompetens och service, de får betala för verktyget, inte för innehållet i arkivet, säger Per. EU-bidrag är till för att skapa sysselsättning, och för att skapa jobb måste man ta betalt.

Folkmusikens hus har tre inkomstkällor: Anslag, försäljning och sponsring.

- Skulle vi tjäna pengar på det här så kan ju statliga bidrag gå till annat, säger Lars.

Håkan Björklund sitter redan nu i mediaverkstaden och tar hand om innehållet i gamla dammiga kartonger. Vinylskivor och gamla band överförs på cd-skivor. Just nu sysslar han med att digitalisera radio-mannen Matts Arnbergs folkmusikinspelningar åt Svenskt visarkiv.

Johan Götlind är projektanställd på två år för att sköta affärsutveckling och kundkontakter.

Tanken är att all nordisk folkmusik och dans ska finnas lagrad i samma system. I förlängningen ska det vara tillgängligt via internet, men där finns problem med upphovsrätten.

Redan nu använder alltså Dalarnas museum textarkivet, 12 000 visor och låtar finns inlagda. Återstår att koppla till exempel Mora-varianten av Den signade dag till ljud och bild, och även noter och kommentarer till uppteckningen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons