Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdansen måste förnyas

Annons

Det finns ett behov av att utveckla och förnya folkdansen i Sverige, menar Sirkka-Liisa Forsslund. Intresset för att dansa folkdans på det traditionella sättet inom folkdanslag är i dalande, i varje fall bland de unga.

Däremot väcker nyskapande folkdans, nya koreografier och skapande av fria grupper stort intresse. Det finns några halvprofessionella grupper i landet, men det behövs ett professionellt danskompani, som kan utveckla folkdansgenren, proffsdansare som gör föreställningar och specialiserar sig på "folkdans på scen".

Landstingsstyrelsens regionala utskott sade på måndagen ja till en förstudie som undersöker möjligheterna att skapa ett danskompani. Att stötta dansen och hitta nya former för kulturen ingår i utskottets framtidsplaner.

- Förnyad folkdans kan locka en ung publik, menar länsdanskonsulenten. Ett danskompani med folklig scenisk inriktning profilerar förutom dansen ytterligare folkmusiktraditionen och folkmusikförnyelsen. Dalateatern kan ha glädje av både dansare och koreografer, liksom kommunerna.

Det är klokast att danskompaniet har en mycket liten bas, menar hon, och att man efter behov kan projektanställa dansare för större eller mindre uppsättningar och även kan använda danselever från Musikkonservatoriets dansutbildning.

Förstudien ska undersöka målsättning, verksamhet, organisation, finansiering, lokalisering och erfarenhetsredovisning från andra liknande verksamheter.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons