Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkbildarna

Annons

Det är några av de frågor som försöker besvaras i boken Kultur och Folkbildning som skrivits av tre kulturprofiler i Dalarnas län, och ges ut av Björnens förlag i Borlänge.

Landstingets kulturchef Åke Sundberg och Siv Hågård är två av de tre författarna. Siv Hågård har just blivit ordförande i Läsrörelsen, men tidigare är hon kanske mest känd som länsbibliotekarie och anställd på Kulturrådet.

Tillsammans med förläggaren Björn Ericsson har de skrivit boken som bland annat vänder sig till dem som utbildar sig för att arbeta med kultur.

Den tar ett stort grepp på själva begreppet kultur och folkbildning ur såväl historiska som rent praktiska aspekter, men är det något de alla brinner för så är det studiecirkeln som form.

50 procent av svenska vuxna har gått i en studiecirkel under det senaste året. 15 000 vuxna går på folkhögskola. Studieförbunden finns där man minst anar deras närvaro. I arbetet bakom Peace and Love-festivalen i Borlänge till exempel.

Det är en liten annan stämning bland studieförbunden idaga, konstaterar Siv Hågård. Den konkurrens som tidigare rådde har bytts i samarbetsanda.

Och bildning, utbildning och kultur har alltid gått hand i hand. Det märks på kulturlivet i dag.

- Det har skett en breddning av kulturlivet, säger Björn Ericson.

Det har bland annat med utbildningsnivån i landet att göra tror han. Tyvärr är det så fortfarande att den vanlige kulturkonsumenten är en högutbildad person. Men då utbildningsnivån ökar, så ökar även kulturkonsumenterna.

- Det handlar om utbildning och tillgänglighet, säger även Åke Sundberg.

Visst är det svårare att nås av kultur i glesbygd, men siffrorna skiljer sig egentligen inte från riksgenomsnittet om man tittar på vem som konsumerar kultur i Dalarnas glesbygder.

Överlag ger Åke Sundberg en ganska positiv bild av kulturlivet i sitt avsnitt i boken. I alla fall om man tittar på vad kulturen tillåts kosta i länets kommuner. Man har inte sparat in under de senaste åren, konstaterar han, utan kulturbudgetarna har räknats upp, visserligen inte utökats nämnvärt men ändå hållits på en anständig nivå.

Det som snarare har hänt är att det blivit allt svårare att få fram sponsorpengar till kulturen.

Under de senaste åren har det också seglat upp nya sakpolitiska kulturfrågor. Till exempel var varken dans eller film en kulturpolitisk fråga för tio år sedan. Men nu har båda seglat upp på den politiska agendan.

n Vad är det ni saknar i Dalarnas kulturliv?

- Man skulle vilja lägga en del slantar på barn och ungdomskultur. Och kunde man få fart på den regionala filmpolitiken vore det fantastiskt. Så att någon annan än Zorn, Carl Larsson och Karlfeldt tecknar bilden av Dalarna, säger Åke Sunberg.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons