Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk har ingen hyfs längre

Annons

Redan Oscar Wilde skrev "Andra människor är helt förfärliga. Det enda tänkbara sällskapet är ens eget".

Kanske bör därför Lynne Truss bok om den tilltagande oförskämdheten i samhället tas med en nypa salt. Det är inte alldeles enkelt att bevisa att folk är otrevligare i dag än tidigare.

Samtidigt är det lätt att känna igen den ohövlighet hon talar om. Vem har inte saknat "tack" och "varsågod" när man hållit upp dörren för någon eller när man blivit serverad på en restaurang?

Essä | Debatt

Att störa sig på bristen på artighet och "god ton" är något som kommer med åren. Äldre har förmodligen i alla tider irriterats av yngre. Men det finns andra aspekter på ohyfs som kan peka mer i Truss riktning.

Och då handlar det inte bara om ungdomar utan om folk i allmänhet. Brist på auktoriteter, fri uppfostran, fifflande makthavare och en relativisering av moralen i spåren av sekulariseringen kan ha skapat en viss "förvirring".

Inget är fel, allt är rätt.

Truss menar att sammanbrottet för den samhälleliga moralen har inneburit ett sammanbrott för gott uppförande. Social ställning i dag handlar om pengar och kändisskap, inte att uppföra sig vettigt.

Maud Olofssons "ivriga bäver" är kanske just vad dagens arbetsliv kräver och den medborgare politikerna vill skapa. Men är denna bäver särskilt trevlig att ha att göra med?

Han gnager sig vidare mot framgången, kilar med vässade tänder över stock och över sten. Inget kan stoppa honom.

Står man i bäverns väg "tar han för sig", man får en spetsig armbåge i sidan eller ett bett i strupen och en uppmaning att för fasen hålla sig ur vägen nästa gång.

"God ton" är ett begrepp som syftar åt flera håll. Förutom de äldres önskan om respekt från de yngre finns (eller fanns) också överklassens, och det gamla klassamhällets, krav på underdånighet från lägre klasser.

Att strunta i etiketten, som sorterade de "fina" från de "enklare", hade förmodligen med demokratins tro på allas lika värde att göra. Syftet var ädelt men det har fått beklagliga konsekvenser, hävdar Truss.

Att bli tillrättavisad av en överordnad eller en myndighetsperson tas som en personlig förolämpning. Det är nog en helt riktig slutsats. Men Truss skyndar vidare för fort.

1900-talets demokratisering innebar inte bara ett strävande efter allas lika värde. Det innebar också en rätt för individen att bli respekterad för den han är, som han är.

Kanske gömmer sig här förklaringen till varför synpunkter på någons beteende snarare än en ursäkt resulterar i ilska eller våld. Vi tror oss i alla lägen ha rätt att vara och bete oss som vi själva vill. Oavsett om vi sedan är hemma i vårt eget kök eller sitter på ett café.

"God ton" har på grund av kopplingen till klassamhället fått en lite föråldrad klang. Men att det finns koder för hur man bör uppföra sig gör tillvaron enklare.

Vi kan samarbeta utan att hela tiden reta oss på hur andra beter sig. Att visa vanligt folkvett eller gott uppförande är ett sätt att respektera andra.

Det bygger på ett ideal av empati, att vi kan föreställa oss det intryck vi gör på den andre. Samtidigt innebär det att vi håller folk på ett visst avstånd, något som inte minst överklassens gamla "vett och etikett- skola" syftade till.

Frågan är bara vad avsaknaden av "god ton" leder till. Det finns två möjliga alternativ. Folk kommer för nära eller för långt ifrån varandra.

I det första fallet kan vi få lyssna på främlingars högljudda mobilsamtal om sina sexvanor, i det andra att vi aldrig får någon riktig kontakt.

Truss talar om internet som något som begränsar våra sociala färdigheter. På nätet klickar vi oss fram och väljer bort det som inte passar.

Slutsatsen Truss drar är att vi blir frustrerade över att det inte går att göra på samma sätt i verkliga livet och att vi därför blir oförskämda mot varandra.

Personligen tror jag att det i stället kan vara så att många faktiskt inte alls inser att internetlösningen är omöjlig. Vi "klickar" snabbt bort kärleksobjekt och bekanta som inte håller måttet utan att se något problem i det.

Varför skulle det vara omöjligt? Kanske helt enkelt för att vi behöver andra människor. För att uppleva kontakt och mening i tillvaron måste vi uppföra oss på ett sätt som gör att andra står ut med oss i längden.

Truss har hittat ett intressant ämne och kommer många gånger med spännande tankegångar men hon fladdrar ut i utvikningar som leder bort från ämnet. Det hindrar inte att den är klart underhållande och kan ge oss alla en välbehövlig tankeställare.

FREDRIK BORNESKANS

Mer läsning

Annons