Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föga originellt men Berghagen lockar nog läsare

Annons

Litteratur | Antologi

Dikter i mitt hjärta

Lasse Berghagen väljer ur

den svenska lyriken

Erik & Marie förlag

Som de flesta ungdomar med känselspröt för lyriken så tecknade den blivande folkkäre allsångsgurun ned egna alster och med gitarren i hand fann han sin lyriska identitet som trubadur.

På den vägen är det och fastän de rent poetiska anslagen väl måste sägas ha trätt i bakgrunden i hans karriär, så har hans lyrikintresse aldrig falnat.

Den som följt Allsång på Skansen har noterat att han hade för vana att recitera dikter för att finna balansen mellan livaktigt och avspänt. Hans storhet i att locka fram det bästa ur konceptet med allsång kan knappast förnekas.

Själv noterar han att programmet med tiden blev allt mer showorinterat och att hans metod med tiden sattes på prov.

Att han lyckades klämma in rader av Aspenström mellan Galenskaparna och After shave samtidigt som publiken var så tyst att man kunde höra en knappnål falla, är talande för hans talang som underhållare.

Ett program som blivit en nästan lika stor nationalsymbol som dalahästen gör även ett ansenligt intryck på många. Under åren bombarderades han med frågor om dikterna och var man kunde få tag på dem. Eftersom man inte kunde det bestämde han sig för att helt enkelt se till att så blev fallet.

Resultatet är dels ett smakprov ur den svenska lyrikskatten från Bellman och framåt, dels ett mer progressivt urval. Mikael Wiehes Lindansaren ges utrymme tillsammans med Håkan Hellström, "vår tids rockpoet" enligt Berghagen själv.

De intressantaste bidragen i sammanhanget är Berghagens egna alster. Antologin avslutas med tre lyriska kreationer signerade honom själv.

Det rör sig om traditionellt hållna betraktelser med naturlyriska inslag över tidens gång och livets korthet och bräcklighet, allt tecknat i det svenska vemodets bitterljuva anda. Kanske är inte Berghagen en källa för originella och djärva poetiska landvinningar, men dikterna utgör säkerligen ingen besvikelse för dem som följt Allsång på Skansen.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons