Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floyidaner vallfä rdar till byn Skog

Annons

Floydianerna, det är anhängarna till Pink Floyd. Jag myntade själv begreppet i en radiointervju för några år sedan. Det låter fel att säga Pink Floydfans om dem som kommer för att se oss. Samtidigt är de inte P-floyd- fans heller. De är floydianer helt enkelt, säger Jan Stumsner, gitarist i P-Floyd.

P-Floyd startade 1993 med en liten källarspelning på Rådhuset i Falun. Med åren har bandet växt sig större och större och lyckats uppnå en särställning bland tributeband. Till de traditionella konserthelgerna i en lada i byn Skog utanför Falun vallfärdar mellan 1 000 och 2 000 personer varje sommar för att höra niomannabandet spela sina egna tolkningar av Pink Floyds låtar.

De senaste tre åren har bandet gjort minst en svensk konserthusturné för sittande publik varje år och i somras var det dags för den absoluta höjdpunkten i P-Floyds historia. Inför 8 000 personer satte man upp en spektakulär ljud- och ljusshow tillsammans med Dalasinfoniettan i det gamla kalkbrottet utanför Rättvik.

Till evenemanget vallfärdade Pink Floydanhängare från hela världen för att elda på glöden och kärleken till sitt gamla favoritband.

På plats fanns också SVTs producent Fredrik Agné med filmteam för att skildra bandet.

- Hans mål har varit att skildra P-Floyd som fenomen och det här med att spelningarna i Skog har blivit så stora och lockat så många. Det är en hel del nostalgi för dem som kommer hit för att se oss spela, säger trummisen Lars Isberg.

Varför Pink Floyd, och nu även hyllningsbanden som följer i originalets fotspår, har en sådan stark dragningskraft på sina fans är svårt att förklara, menar han.

- Antingen gillar man Pink Floyd och är superengagerad eller så gillar man dem inte alls. Det blir något speciellt. Jag vet inte vad det är.

P-Floydedlemmarnas relation till originalbandet skiljer sig rätt mycket åt. Några är riktigt nördiga floydianer medan andra har slunkit med i bandet mer eller mindre för att de var duktiga musiker. Men alla har de lärt sig älska Pink Floyds musik med tiden.

- Vi tar oss frihet att tolka Pink Floyds låtar utifrån oss själva. Vi kan repa in en låt och sedan när man lyssnar på orginalet så tänker man oj! Var det så där det lät? Samtidigt är det en konst att hålla sig inom ramarna för vad folk accepterar att man gör med låtarna, säger sångaren Hans Lundin.

I kväll visas den halvtimmeslånga dokumentären P-Floyds musikaliska resa och i morgon kväll ägnar SVT bandet hela en och en halv timme genom att sända konserten från Dalhalla i somras. Och det pirrar just nu i magen på flera av medlemmarna.

- Jag var in och kollade på SVTs hemsida i dag och såg bilder på mig själv och bandet. Jag började må illa. Så här nervös var jag inte ens när vi spelade på Dalhalla, bekänner gittaristen Jan Stumsner.

- Det här är förstås oerhört stort för oss, fyller sångaren Hans Lundin i.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons