Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodfärd genom ljus och mörker

Annons

Grand Canyons dramatiska ljusscenerier, Ölands stilla landskap och det sprakande färgspelet i den egna rabatten, allt samsas i leksandskonstnären Anne Blijdensteins utställning i Leksands kulturhus. Olikt i uttryck och motivval, men ändå med en sammanhållande personlig grundton.

Tyngden vilar på de fängslande målningarna från resan på Coloradofloden. Nationalparkens berömda färgspel på bergväggarna är en utmaning för en konstnär, skönheten kan bli övermäktig. Men Anne Blijdensteins måleri har bara växt med svårigheten. Hon har utnyttjat alla möjligheter att fördjupa ett av sina favoritteman - berg, ljus och vatten.

I ett 30-tal bilder utvecklas flodfärden till en målerisk upptäcksresa som är skön att ta del av. De hisnande bergväggarna blir till en mäktig kraft som pressar fram en rörelse mot ljuset i bildens inre. Det finns en rikt nyanserad pendling mellan bergets skuggmörker och glödheta rodnad. Landskapet är starkt närvarande, men det är färgen som är huvudsaken, spelet av former och förtätningar i mer eller mindre abstrakt form.

Akvarellerna från Öland är motpolen, där lättheten och flyktigheten i den nordiska sommaren, skildras i andlös stillhet. Blomsterakvarellerna är anslående, växterna hävdar sin plats och skönhet med kraft.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons