Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler stråkar gav resultat

Annons

Musik | Klassiskt/visa

MUSIK RUNT ÖSTERSJÖN

Dalasinfoniettans kör

Dalasinfoniettans stråk

Musik av Tjajkovskij, Pärt,

Górecki, Gustafsson,

Rautavaara m fl

Publik: Cirka 80

Missionskyrkan, Falun,

13/11

Den lanserades som en körkonsert, men när Dalasinfoniettan och dess kör gick över gatan för konsert i den mycket lämpliga missionskyrkan, var inte en enda kör synlig före paus.

Det finns anledning att uppehålla sig en stund vid Dalasinfoniettans stråksektion. För första avdelningen formade sig till ett kvitto på varför utbyggnaden till 14 stråkmusiker varit viktig och riktig.

Att antalet cellister och kontrabasister ökat med det dubbla betyder mycket för fylligheten. Under en inspirerad stehgeiger i Anders Jakobsson framfördes Tjajkovskijs inte ofta hörda Souvenir de Florence, ett femsatsigt verk vars två avslutande satser har mer rysk karaktär à la Nötknäpparen än florentinsk.

Stråkorkestern började passionerat, utan att vara särskilt precis, men i det andra stycket blev uttrycket tätare. Thomas Blanch och Jakobsson skickade underbara sentimentala solon emellan cello och violin.

Dalasinfoniettans kör kom att rama in publiken från tre sidor i Kristallen den fina, vilken i Gunnar Erikssons arrangemang fick en intrikat framställning när två koraler lades till. De två gotländska visorna Linda, min Linda samt U töisi gick i änge, får nog anses vara i det ekivokaste laget för en missionskyrka - men de blev en härlig utgångspunkt för körens uppvisning av kvaliteter från de mest fragilt lyriska över till starkt och rent. Plus för tenorerna.

Fotnot: Konserten gavs på Orrskogen i Malung på söndagen.

Beslut i styrelsen

Ett fel insmög sig i Staffan Nilssons debattinlägg i går. Den aktuella meningen skulle ha lytt:

"Jag föredrog också vilka kriterier vi arbetar efter och först därefter tog landstingsstyrelsen sitt beslut, utan att någon mer än undertecknad begärt ordet."

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons