Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler nyheter = bättre nyheter

Annons

Vad var gårdagens viktigaste nyhet? Tja, svaret på den frågan finns på den här tidningens förstasida. Eller bland tv-nyheternas inslag.

Men nyheter handlar om prioriteringar - och det är inte säkert att nyhetscheferna gör samma bedömningar som du skulle ha gjort.

Efter terrordåden den 11 september letade en hel medievärld efter historier som kunde ge en levande bild av attentaten. I samma stund startade blogg-explosionen. Vanliga människor behövde skriva av sig, berätta vad de hade varit med om. De var flera tusen och de började blogga samtidigt.Snart stod det klart att denna självupplevda journalistik slog de etablerade medierna med hästlängder. Resultatet blev att journalisterna började leta bland bloggarna efter historier att publicera.

I dag, fyra år senare, tar letandet inte så lång tid. Blogginläggen dyker upp bland googles sökresultat och sajter som Blogdex (http://blogdex.net/) och Daypop (http://www.daypop.com/posts/) rangordnar varje dags mest populära länkar och inlägg. Om det mest lästa i tidningen hade hamnat på framsidan, skulle den sett ut så här. Och nej, dokubrudarna finns inte med. Bloggarna skapar mer intressanta nyheter än vad folk med 30 år i mediebranschen gör. Hur medierna löser detta vet vi: De börjar blogga själva. Kanske inte helt rätt lösning på problemet.

ANDERS MILDNER

Mer läsning

Annons