Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler måste gå tycker SR-kritiker

/
  • Fortsatt kritisk. Mikael Olsson, producent för Sveriges Radios samhällsprogram Konflikt, anser att också styrelsen borde avgå.
  • Ställer krav. Björn Elmbrant, reporter på Sveriges Radios Studio Ett tycker att publicistisk erfarenhet är ett avgörande krav på egenskaper hos efterträdaren.

Annons

Måndagens besked om att Peter Örn avgår som vd för Sveriges Radio var kanske inte direkt oväntat. Han har den senaste tiden haft både kritiker och de anställda mot sig.

Men hans avgång lär inte räcka. De hävdar i alla de som hårdast kritiserat förändringarna inom Sveriges Radio de senaste två åren. Kritikerna, som i de flesta fall finns inom SR-koncernen, kräver även att ledningsskiktet under Örn också försvinner.

- Peter Örn har visserligen haft det yttersta ansvaret men han är på intet sätt den som har drivit de saker som är felaktiga i företaget, säger Mikael Olsson.

Han får medhåll från kollegan Björn Elmbrant som i en uppmärksammad debattartikel i februari kallade SR-ledningen för "P4-khmerer som intagit Radiohuset".

- Jag har aldrig krävt Peter Örns avgång utan en ny ledningsorganisation, säger Elmbrant.

Det är främst programdirektörerna Eva Blomquist och Marcella Simms som får stå i skottgluggen, bland annat sägs de vara ansvariga till att ha skapat förtroendeklyftan mellan de anställda och ledningen.

- Det är sjukdomstecken när närmare 400 personer vill lämna företaget, säger Mikael Olsson.

Men Eva Blomquist, programdirektör för enheten utbud på Sveriges Radio, har inga planer på att lämna sin tjänst.

- Det är säkert fler som tycker det, när det händer sådant här. Det är naturligt att sådana frågor kommer i kölvattnet, men dessa frågor ligger i så fall hos styrelsen. Vi som sitter i ledningen jobbar ju på tills några andra beslut fattas, säger hon.

Under måndagens presskonferens ställdes även frågor om styrelsens ansvar och om inte även den borde avgå.

- De av oss som har den här typen av uppdrag är väl medvetna om att de ständigt står till uppdragsgivarens förfogande. Jag har sett det som min primära uppgift att så länge jag har det, sköta det efter bästa förmåga, säger styrelsens ordförande Ove Joanson.

Under tisdagen ska styrelsen besluta hur man ska gå vidare i processen med att rekrytera en ny vd. Man har ännu inte hunnit ta ställning till vilka krav man ställer och säger sig heller inte ha några förslag på blivande vd.

- Vi planerar att ha en ny vd så snart som möjligt. Före sommaren tror jag är helt omöjligt, en tumregel är att en sådan här process tar ett halvår, säger Ove Joanson.

Han slår också fast att den tillförordnade vd:n Kerstin Brunnberg inte kommer att bli permanent eftersom hon fyllt 65 år.

En egenskap lyser starkare än andra när kritikerna nu får välja vilka egenskaper som efterträdaren till Peter Örn: en publicist.

Dagens Nyheters radiokrönikor Marielouise Samuelsson har också varit en hård kritiker mot förändringarna inom Sveriges Radio, har inget namn men ser gärna någon inifrån.

- Man skulle nog behöva en temporär ledning medan man slickar såren så man inte gör något förhastat.

Inte heller Björn Elmbrant har något namn men han menar att de behövs en person som är mer än bara har en humanist och välmenande person.

- Peter Örn är på många sätt en förtjusande person men han har saknat om publicistiska frågor och det har varit en avgörande svaghet, säger Björn Elmbrant. (TT Spektra)

HENRIK LARSSON

ANNA HEDLUND

ERIKA JOSEFSSON

Fakta: Fakta/Så tycker debattörerna

Marielouise Samuelsson, radiokrönikör på Dagens Nyheter:

- Jag tror att han insett att han misslyckats med omorganisation och ekonomin. Och innehållet, det har aldrig varit så stark lyssnarkritik som det är nu. Jag har skrivit om radio i 20 år och jag har aldrig varit med om maken till förbannade lyssnare.

Mikael Olsson, producent för Sveriges Radios samhällsprogram "Konflikt":

- Det var väl bra att misskötseln av public service-uppdraget får en konsekvens. Äntligen. Det är ganska sent och stor skada skedd redan.

- Det är bra att det får en tydlig konsekvens på den här nivån. I min värld hade det varit önskvärt att den konsekvensen också hade drabbat styrelsen.

Björn Elmbrant, reporter på Sveriges Radios "Studio Ett":

- På många sätt var hans avgång väntad. Jag trodde att den här förtroendekrisen som funnits gentemot personalen, och som också var uppenbar gentemot publiken. Som aldrig varit på det här djupa sättet. Det var uppenbart redan i februari. Som alltid när det gäller sådana här grejer måste det kanske värka ut. Egentligen borde beskedet ha kommit för två månader sedan.

Ola Gäverth, Svenska Journalistförbundets ordförande vid SR:

- Det har varit en orolig tid på Sveriges Radio, en enormt jobbig både höst och vinter och nu ser ju våren inte ut att bli ett dugg lugnare.

- Vi hade behövt stabilitet, lugn och ro och sätta fokus på de publicistiska frågorna i företaget. Nu får vi dras med röran ett tag till. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons