Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler besökare än på länge på Bingsjöstämman

/
 • Fiolspelaren Filippa Lundberg, 20 år, från Västerås besöker Bingsjöstämman som en av deltagarna i Ethno, världens största internationella folkmusikungdomsläger. Musiker från flera länder, som Tanzania, Korea, Indien, Estland, Irland och Sverige förstås, samlas för att spela tillsammans. – Lägret startade i fredags och vi har redan lärt oss 25 låtar, säger hon.
 • Solen sken över Bingsjöstämman årgång 2012.
 • Ståbasspelaren Jocke Leinonen, med föräldrarna Ann-Sofi och Svenne Gustavsson.
 • Pari Isazadeh blandar persisk musik med svensk folkmusik.
 • En av många åhörare framför dansbanan.
 • Esbjörn Jonth har
 • Bingsjöstämman drog så mycket folk att det krävdes nya parkeringsplatser.
 • Britt Eklund och dottern Knapp Brita Pettersson.
 • August och Karolina Sunnanhagen, 10 och 7 år, har lärt sig spela fiol med suzuki-metoden. Syskonen var två av många deltagare på årets soliga Bingsjöstämma.
 • Hayati Kafe.
 • Ellinor Olsson och Camilla Eriksson.

I kväll gick årets Bingsjöstämma gick av stapeln. Solen sken och besökarna var många när Dalarnas folkmusiktradition och internationella influenser blandades till en stor folkfest.

Annons

Det var gott om folk när Bingsjöstämman hölls för 44:e gången i ordningen. Enligt funktionärerna var tillströmningen så pass stor att parkeringen fick lov att utökats till delar av byn där man inte ställt bilar under de senaste tio åren. Solen sken över slänten när ett hundratal folkmusiker tillsammans stämde upp i Äppelbio gånglåt.

Folkdansare, spelmän i folkdräkt och åhörare i campingstolar blandades i solskenet. Bingsjöstämman inte bara är en spelmansstämma utan också en folkfest. Många vi pratar med – oavsett om de spelar själva eller inte – säger att den första onsdagen i juli är sommarens höjdpunkt.

Att solen stod högt på himlen är förstås positivt för de flesta. Samtidigt kan värmen och bristen på skugga leda till vätskbrist och värmeslag. Eftersom Bingsjö ligger så pass långt från sjukhusen finns en ambulans på plats för att ta hand om eventuella sjukdomsfall och skador.

– För det mesta är det bara plåster till skavsår som går åt. Men för två år sedan var det en person som fick en stråke i ögat under en spelning, säger Henrik Nilsson, samordnare på Rescue Rent.

Några meter bort på en filt sitter Jocke Leinonen, 21. På gräsmattan bredvid har han placerat sin ståbas och ett ölglas. Han har campat tillsammans med sina kompisar sedan i måndags. Det är fjärde gången han är här och det lär bli fler gånger säger han.

– Det är kul att spela och umgås och man hittar alltid någon ny musik.

Hans föräldrar Ann-Sofi och Svenne Gustavsson, sitter bredvid. De har åkt ner över dagen från Kilafors i Hälsingland. De uppskattar bredden på musiken i Bingsjö.

– Här är det stor spridning, det finns musik för alla. På mindre stämmor är det mest bara polska och dragspel, säger Ann-Sofi Gustavsson.

– Våra tältgrannar spelar både bluegrass och Creedence, säger Jocke Leinonen. Och förra året var det ett hiphop-gäng här.

Lite festande hör till Bingsjö-besöket också, säger han.

– Man måste bli lite på lyset på småtimmarna, annars dör man av knotten.

Sångerskan Pari Isazadeh har rötterna i Iran och har de senaste åren blandat hemlandets persiska toner med svensk folkmusik. Skivan Från Dezful till Dalarna håller just på att mixas och på stämman framför Pari Isazadeh tillsammans med sitt band vallåtar från Dalarna med persiska instrument och arrangemang. En gemensam nämnare mellan de två musiktraditionerna är kvartstoner, säger hon.

– De finns inte i dagens västerländska musik men vanliga i den persiska.

Annons