Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler änglar behövs

Annons

Hon rör sig med medelålderns visdom, vördnadsfullt och försiktigt i ateljén, med ett blygsamt milt leende. För att liksom förstärka att varje gång hon framför något, så finns en väsentlig omtanke, som inte går att missa för den som vill lyssna.

- Så som världen ser ut i dag så behövs det många änglar, konstaterar Majvi.

Textilarbetet på utställningen består främst av kuddar.

Hon förgyller sina vita kuddar med en ängel på varje ovansida.

Kuddarna är uppbäddade på en stor vävstol där det även hänger små barnvästar i samma snövita nyans. Västar likt små änglakläder, prydligt upphängda på galgar ovanför bädden. En anblick som för tankarna till inledningsraderna i Ulla-Lena Lundbergens bok "Sibirien".

På Jaroslavstationen i Moskva träffade jag en gång en man som saknar sin like. Det var som att vidröras av en ängel, och utmärkande för änglar är att de passerar".

Majvis akvareller andas samma stillsamma lugn. I Knärån ovanför Brunnsberg har hon hittat inspiration, som sedan laddats till den trådtunna bristningsgränsen mellan fantasi, sagoskimmer och verklighet. En tråd som Majvi klarar av att konstnärligt balansera.

En pratstund med Majvi blir som ett oväntat möte. Hon har ett inre lugn, utan tidspress, som känns välgörande i den annars tidsstressade julmaskinen. Ett besök på hennes utställning är som att ta emot en meningsberörande julklapp.

Personligen tycker hon inte att det är så intressant att delge sin bakgrund.

Vid sidan om konst och textil arbetar hon hos tapetserare Christina Fridell på Harbacken intill Färnäs. Där hjälper hon till med att skapa textilier till inredningar, exempelvis slottsgardiner. Kunder finns både i Sverige och utomlands som Finland och Spanien.

Men just i år, när Christina gör ett uppehåll i produktionen, har Majvi vikariat i en textilaffär i Mora.

- Sedan ungdomen har jag hållit på med någon form av skapande, exempelvis sytt kläder.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons