Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flatornas moder fortsätter kämpa

Annons

"Svensk författare, journalist, krönikör och debattör" är de första svar en sökning på internet ger om Mian Lodalen.

Ett annat ord som kan läggas till listan är aktivist. När tidningen pratar med Mian Lodalen sitter hon hemma och filar på den föreläsning hon ska hålla på torsdag kväll på temat "Kamp lönar sig - revolution är möjlig".

- Jag har så himla mycket att säga men jag måste begränsa mig! Men det kommer att handla om att alla kan vara med och förändra världen - nu låter jag som en präst men så är det. Man behöver inte vara professor i ekonomi för att ge sig in i samhällsdebatten.

Som exempel ger hon en demonstration i Norge i början av 80-talet. En tonårig Mian Lodalen åkte till Norge med sina aktivist-vänner och demonstrerade mot säljakten. Det slutade att de blev jagade ur Ålesund av arga säljägare.

- När jag kom hem och lyssnade på radion hörde jag att säljakten hade stoppats. Vår demonstration hade gett resultat.

Den episoden, tillsammans med en ockupation av brandstationen i Jönköping, gav viljan att fortsätta protestera mot samhällets orättvisor.

Och sådana finns det många, enligt Mian Lodalen. Hon säger att det svenska försvaret kostar 110 miljoner om dagen samtidigt som åldringar vårdas på undermåliga boenden med överarbetad personal. Att kvinnor som våldtas hamnar i fokus under rättegångar och får frågor om hur många sexpartners de haft. Och att arbetslivet inte är jämställt. Om det senare har hon skrivit handboken Könsbalans - så jobbar du jämställt, tillsammans med Anna-Klara Bratt.

- Det är en guide för hur man uppnår en jämställd arbetsplats. Att jobba för jämställdhet behöver inte kosta något och man tjänar på det ekonomiskt i slutändan. Vår bok är en slags handbok för att ta tag i jämställdhetsarbete på arbetsplatsen.

Just nu håller hon på med ett nytt skönlitterärt projekt, men vad det blir avslöjar hon inte.

- Jag har bytt spår helt, det här blir något helt annat. Det är allt jag kan säga. Skrivprocessen har varit galen, jag har flyttat och skrivit på massa ställen: i Småland, på Visingsö, i ett författarhus på Gotland, på bibliotek, på krogen och i ett moln av byggdamm! Men nu är jag snart färdig och hoppas att den kommer att bli utgiven.

Utöver aktivismen, författarskapet och debatterandet är det en annan sak som kommer upp när man söker på Mian Lodalen: att hon var med och introducerade ordet flata i Sverige. Berätta?

- Det där hänger efter mig tydligen. Jag arbetade på gaytidningen Reporter 1989, Sveriges enda på den tiden. Jag började använda ordet flata istället för lesbisk som jag inte gillar, men det var inte jag som myntade det. "Måste du vara så grov" sa min mamma då. Men för tre år sedan såg jag en tjej som hade en t-shirt med texten "stolt flata" och då tänkte jag att ja, äntligen. Nu har det blivit etablerat!

Mer läsning

Annons