Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiolduell som berusar

Annons

Hans fiol ger folkmusiktoner så befriande långt från kärvande knätofs att själen tar glädjeskutt. Kalle Moreaus inleder ljuvt och sprött med Vingsjöpolska av Hjort Anders Jonsson.

När Hej Kalle förstärker med trummor och bas, slagverk, blås och keyboard ger den rockiga ambitionen bara ytterligare trolsk gåtfullhet åt upplevelsen.

- Det är så svårt med fiollåtar, det finns inga andningshål någonstans, klagar saxofonisten Pelle Granberg.

Två av Moraeus egna låtar, Högfjällspolska och Vad var det? följs av änglasöta toner tillägnade hans egen dotter.

Linda Lampenius har beskrivits som superviolinisten med playboyattraktion, men när hon intar scenen är det helt utan divalater. Med scennärvaro och en förtrollad violin bedårar hon öronen och applåderna efter entréframträdandet vill inte ta slut. Senare får Lampenius musikalmedley åhörarna att nostalginjuta.

- Med skådespelande föräldrar har jag sprungit runt i kulisserna, förklarar hon innan hon ger sig in i Annie get your gun, My fair lady, Westside story och Sound of music.

Lampenius/Moreaus i fiolduell är berusningsframkallande. Med skön självironi och busig musikstrid bjuder de på sig själva och får publiken med sig.

Stående ovationer, visslingar och jubelrop får alla tillbaka in på scen igen i en alldeles unik version av O, sole mio.

Men när gänget ropas in en andra gång har konsertovana åhörare redan börjat resa sig och gå. Mot vad de hastar vet ingen och konserten får ett onödigt abrupt slut. En hänförande upplevelse så länge det varade...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons