Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk rock på Bolanche

Annons

Hanoi Rocks har aldrig fått någonting gratis. Visst var de den engelska musikpressens guldgossar under det tidiga åttiotalet, men deras plattor toppade inga försäljningslistor. Däremot inspirerade bandet, med radarparet Michael Monroe och Andy McCoy i spetsen, en hel del framgångsrika grupper. Guns nÕRoses är det tydligaste exemplet, men det fanns även en del mindre begåvade akter som tuperade kalufsen på samma vis som den karismatiske frontmannen.

- Klandra inte mig för den där smörjan, skrattar Michael när jag når honom i hemmet i Åbo. Vi var egentligen mer punk än glam, tillägger han och nämner Ramones som en inspirationskälla.

1980 lämnade bandet hemlandet för att prova lyckan i Stockholm.

-Vi hade en replokal, men där fick man inte vara på natten, så vi levde på gatan. Ofta hängde vi utanför T-centralen och tiggde pengar till hamburgare eller vin.

Nästa anhalt blev London. Målet var att komma så långt hemifrån som möjligt.

-I Finland kallade folk oss för freaks, knarkare och bögar. Det är typiskt för den finska mentaliteten, att man ber om ursäkt för sin existens, och det passade inte oss alls. Vi var ett rockband och ville inte se ut som alla andra.

Då benämnde musikpressen er spydigt för pojkband. Får ni mer respekt i dag?

-Jo, folk uppskattar rock på ett annat sätt nu. Vi har hållit på vår integritet och inte återbildats för att tjäna pengar. Om vi var ute efter snabba stålar hade vi inte väntat 17 år med att spela tillsammans igen.

Karriären fick ett abrupt slut 1985, kort efter att trummisen Razzle dött i en bilolycka där en onykter Vince Neil från Mötley Crüe satt vid ratten. Både Michael och Andy fortsatte visserligen spela, men på olika håll, tills de för fyra år sedan hittade tillbaka till varandra.

När färska Another hostile takeover nyligen landade på skivdiskarna har två svenskar adderats till sättningen.

Både gitarristen Conny Bloom och basisten Andy "AC" Christell ingick i Electric Boys som rönte stora framgångar i början av 90-talet.

-Conny brukade dyka upp på våra spelningar och att ha honom och AC i bandet är en välsignelse. Jag vet att det är en klyscha, men Hanoi Rocks är verkligen bättre än någonsin!

Fotnot: Övriga band som spelar under kvällen är Nationalteatern och Christian Kjellvander. Bob Hansson skulle också ha deltagit, som konferencier, men har tvingats ställa in. I stället kommer Anders Ljung från Space Age Baby Jane som gäst-dj, samt en hemlig gäst. Peace & Love arrangerar.

PATRIK WIR...N

Mer läsning

Annons