Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finaldags i Kvarnen

Annons

I trettio år har Galleri Kvarnen i Sundborn fungerat som en uppskattad institution i Sommardalarna. Men sommarens jubileumsutställning är samtidigt finalen på en epok. Efter en hel del beslutsvånda har konstnärerna Björg och Bendt Román, som äger den gamla kvarnbyggnaden, bestämt sig för att lägga ner utställningsverksamheten.

-Det är vemodigt. Det har ju varit en del av våra liv, säger Björg Román.

Jubileumsutställningens konstnärer har vid olika tillfällen ställt ut tidigare. Kristine Brodersen, Kerstin Bergman och Anna Sjons Nilsson fyller varsin våning i kvarnen.

Kristine Brodersen (Falubo till för några år sedan då hon återvände till hemlandet Norge) arbetar i minimalistisk anda. Hennes rum på bottenvåningen präglas av lätthet. Skulpturerna är i mindre format, dessutom svävar många fritt i luften, som installationen Frukost i det gröna, med sina associationsformer kring livets och naturens sommar.

Enkelhet, renhet och precision kännetecknar Kristine Brodersens objekt. Materialkänslan är osviklig liksom sättet att sammanföra massiva och genomsiktliga material.

Kerstin Bergman fortsätter att finslipa sin förmåga att berätta mycket med små medel. Med naiviserande språk och vibrerande känslighet i linjerna bearbetar hon komplexa livssituationer.

Här finns mycket att läsa in om mänskliga relationer, kommunikation och brist på kommunikation, frihetslängtan och vägval.

Anna Sjons Nilsson har också ett existensiellt budskap gömt i sina fantasifullt utformade figurer. Med humor och finurlighet plockar hon in allehanda vardagliga föremål i objekt och bilder, som knappar, kakformar och julprydnader.

Men det finns en alltmer betonad motsättning mellan ljus och mörker. Livets röda färg blossar starkare, samtidigt som svärta och hot smugit sig in.

I den dalmålningsinspirerade Himlafärd är symboliken koncentrerad kring ödestemat-vem ska dras iväg av blindbockarna i den sorgsvarta vagnen nästa gång?

I fönstren finns en träffsäker installation med kaffekoppar, till synes vanliga banala trygghetssymboler. Innehållet är speglar, men speglarna tycks blinda. Och frågan uppstår, vad ser vi när vi tycker oss se-kanske bara oss själva?

Utanför, på och i anslutning till Kvarnbacken, finns skulpturer av Kent Boholm, Jörg Jeschke, Mats Lodén, Staffan Svensson och Gunnar Torvund. Uttryck och material varierar: monumentalt i sten, minimalt i gräset, lekfullt och bemålat, stramt formspråk i en relief av timmer från Sundborns gamla kyrkgolv.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons