Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmrecension: Mr Disney hade nog blivit en smula besviken

Annons

Djungelboken 2

tecknat

svensk regi: Monica Forsberg

röster: Baloo - Rolf Lassgård, Mowgli - Jonathan Jaarnek-Norén, Bagheera - Anders Byström m fl

Det svängde inget vidare om Baloo och de andra i Djungelboken 2. I går hade filmen världspremiär på de svenska biograferna.

Filmen som setts på bio av fem miljoner svenskar fick en fortsättning, men den liknar mest en glåmig kopia. Disneys älskade Mowgli, Baloo, Bagheera och de andra djungelfigurerna är tillbaka, men i en mycket blekare tappning.

Djungelboken 2 tar vid ungefär en vecka efter att Mowgli kommit till människobyn, men Mowgli är sig inte riktigt lik. Den färgstarke, kaxige Mowgli som vi är vana att se honom är som bortblåst. I stället får man möta en lite sorgsnare och mer tillbakadragen figur. Flickan Shanti från människobyn håller honom i ett hårt grepp, men längtan tillbaka till djungeln är för stark för Mowgli. I djungeln stryker den kuslige tigern Shere Khan omkring i väntan på sitt byte. Och visst är det lite kusligt, men den riktiga spänningen infinner sig aldrig och musiken verkar loj. Men som tur är finns ormen Kaa med, han som blev så populär att Disney-studion använde honom igen, eller åtminstone en kusin, i rollen som Sir Väs i filmen Robin Hood.

Ormen Kaa och gamen Lucky med sitt breda dalmål förgyller de 70 minuterna. Men en björntjänst gör ju som sagt ingen glad och jag kan tänka mig att Mr Disney faktiskt hade blivit en smula besviken om han i dag sett tvåan.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons