Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmerna som kommer att rädda bioåret 2005

Annons

Enligt Svenska filminstitutets statistik tog svenska biografer emot 6,4 miljoner besökare under årets fem första månader. En minskning med hela 16 procent jämfört med samma period året innan. Detta trots att svensk film har gått fortsatt bra, inhemska produktioner ökade med fyra procent under samma period.

Nu är det i mångt och mycket också upp till den svenska filmen om den negativa besökstrenden ska vända. Precis som förra hösten går det upp riktigt många svenska filmer under hösten och som vanligt är det svårt att tippa vilka som blir de stora publikdragarna.

Josef Fares har tidigare gjort populära komedier, men när han är tillbaka på bioduken den 2 september är det med en delvis självbiografisk historia, Zozo, om en liten pojke som flyr från ett Libanon i inbördeskrig.

Den svenska biohösten bjuder även på Nesser-filmatiseringen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Pistvakt, Ulf Malmros nya Tjenare kungen och stora barnsatsningar som Loranga, Masarin och Dartanjang och Pettson & Findus: Tomtemaskinen. Rickard Hobert ska ta revansch efter fiaskot med Tre solar - nya Harrys döttrar har redan uppmärksammats utanför landets gränser. Och en av senare års mest hyllade och prisade filmare, Björn Runge, kommer med ny film. Om jag vänder mig om gjorde för ett par år sedan succé på filmfestivalen i Berlin och tog storslam på Guldbaggegalan. Runges nya film heter Mun mot mun och går upp på bio den 16 december.

Bland de utländska filmerna som är på väg till Sverige märks nu USA-aktuella titlar som Kalle och chokladfabriken och The dukes of Hazzard. Några världsomspännande storpremiärer väntar dock, som Peter Jacksons King Kong i december och Legenden om Zorro i slutet av oktober.

En del internationella filmer med svenskt intresse väntar också. Peter Stormare syns i Bröderna Grimm som förväntas nå Sverige under november månad. Lasse Hallströms fiaskostämplade Jennifer Lopez-film An unfinished life verkar slutligen få sin premiär den 25 november. Och så ser vi Pernilla August i ny internationell roll, i The constant gardener som faktiskt redan figurerar i lösa Oscarsspekulationer.

Den film som förväntas bli årets största publikdragare går upp över hela världen den 18 november och heter förstås Harry Potter och den flammande bägaren, den fjärde filmatiseringen av JK Rowlings omåttligt populära böcker.

DAVID STARK/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons