Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s inreseförbud hindrar "En man som heter Ove"-skådis att gå på Oscargalan

/
  • Bahar Pars planerar ett ställningstagande mot Trumps nya reseregler.

Skådespelaren Bahar Pars i "En man som heter Ove" med Rolf Lassgård, reagerade starkt på USA:s nya reseregler som innebär att bland annat iranier inte får resa in i USA på 90 dagar. Nu planerar hon ett ställningstagande.

Annons

"En man som heter Ove" är tillsammans med iranska "Forushande" nominerad till bästa utländska film på Oscarsgalan den 26 februari. Den iranske regissören Asghar Farhadi hindras därmed från att resa in i USA och delta på galan efter de reseregler som Donald Trump infört. I ett uttalande skriver regissören:

"Jag är ledsen att jag måste meddela att jag har beslutat att inte närvara vid Oscarsgalan tillsammans med mina kollegor i filmvärlden."

Farhadi skriver dock att det inte handlar om en bojkott, eftersom han ville resa och han anser att många filmskapare i USA är emot vad han kallar "den fanatism och extremism som äger rum"

Läs mer: Lassgård-film kan få Oscar – "En man som heter Ove" är nominerad: "Jag är störtglad"

Skådespelaren Bahar Pars är född i Iran och spelar en av huvudrollerna, Parvaneh, i "En man som heter Ove" där Rolf Lassgård har huvudrollen. I lördags funderade hon på bojkott eller protest på plats, rapporterade Sveriges Radio.

– Det är inte ens säkert att jag kommer in, sade hon till TT.

Bahar Pars sade att hon hade problem att komma in i USA redan i höstas när filmteamet skulle marknadsföra filmen.

– Visumet tog nästan två månader och jag fick inte åka på mitt svenska pass, det skulle inte förvåna mig om ingen som är född i Iran kommer in, säger hon.

Enligt Bahar Pars är bojkott ett alternativ hon övervägt, men säger att hon har många intervjuer inbokade i USA. På så sätt skulle hon kunna göra ett starkare ställningstagande för de iranier som inte släpps in i landet från röda mattan än från Sverige.

– Jag tror att jag hellre går dit och tar det utrymmet, jag får nog ut mer av att kunna står där och säga "vet du vad? Nu står jag här på din mark – fuck off", säger Bahar Pars.

Under måndagen tycks det dock stå klart att Bahar Pars inte kommer kunna delta på Oscarsgalan. Till Dagens Nyheter säger hon:

– Jag blir ledsen när jag plötsligt inte får vara den jag själv tycker att jag är. Jag är gift med en svensk man och jag har ett svenskt barn men själv kan jag aldrig bli svensk. Nu har en man bestämt att bara för att jag är muslim och född i Mellanöstern är jag terrorist.

Om beslutet står på USA:s svenska ambassads hemsida:

"På exekutiv order av den amerikanska presidenten som undertecknades den 27 januari 2017, har utfärdandet av visum till medborgare från länderna i Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen avbrutits tills vidare med omedelbar verkan. Om du är medborgare i, eller har dubbelt medborgarskap i ett av dessa länder skall du vid denna tidpunkt inte boka en visumintervju eller betala några visumprocessavgifter".

Mer läsning

Annons