Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddat om ungas sexualitet

/

Annons

Produktionsbolaget Götafilm har stora förhoppningar om att nå ut med Ciao Bella i flera länder. Bolaget har redan inlett förhandlingar med en norsk distributör samt flera agenter som ska jobba med att sälja in filmen till länder utanför Skandinavien.

Vad Götafilm inte hade räknat med var att filmen anses för kontroversiell för att kunna distribueras utanför Sverige i nuvarande skick.

Det är framför allt två sexscener mellan de unga huvudpersonerna som är alltför känsliga. Kraven från distributören och agenterna är tydliga: sexscenerna måste klippas bort ifall filmen ska gå upp på biograferna.

- Min första reaktion var "aldrig i livet", men nu förstår jag att det är på allvar. Jag är i chocktillstånd över att vi år 2007 har svårt att diskutera ungdomars sexualitet på film, säger Mani Maserrat-Agah.

Götafilm är inte helt främmande för att klippa i filmen, men till en början letar man efter andra distributörer och agenter.

När Mani Maserrat-Agah växte upp i Akalla i norra Stockholm gjorde han en viktig upptäckt. Om man kom från Iran, vilket han gjorde, hade man inte mycket att hämta hos det andra könet.

- En massa killar satte då igång ett system. Man utgav sig för att vara någon annan när man gick ut. Man sa att man kom från Italien, berättar Mani Maserrat-Agah.

Några år senare såg han tillbaka på fenomenet och insåg att det kunde vara en intressant utgångspunkt för en långfilm.

I Ciao Bella använder sig 16-årige Mustafa, spelad av Poyan Karimi, av detta trick under fotbollsturneringen Gothia Cup för att få Linnea, tjejen han fått upp ögonen för honom.

För Poyan Karimi innebär Ciao Bella hans första skådespelarprestation någonsin. Motspelaren Chanelle Lindell gör också långfilmsdebut. Hon hade inga problem med att identifiera grupptrycket som ligger som en kväljande hinna över umgänget i Ciao Bella. Men vid 17 års ålder börjar det ge vika.

- Jag tror att det var mer förr. Under högstadieperioden var det mer: "Du ska vara sån, du är med i det coola gänget, du är en av töntarna". Men nu får man vara lite mer som man vill.

TT Spektra

Erik Laquist

Mer läsning

Annons