Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En man som heter Ove" kan bli bästa komedi

/
  • Rolf Lassgård och Bahar Pars spelar radarparet Ove och Parvaneh i

Är "En man som heter Ove" det senaste årets bästa europeiska komedi? Det avgörs den 10 december då Hannes Holms publiksuccé kan få utmärkelsen på European Film Academy Awards.

Annons

Filmen är nämligen en av tre som nominerats i den kategorin inför årets gala. De andra två är tyska "Er ist wieder da" och franska "La vache".

Utdelningen av årets priser äger rum i Wroclaw i Polen den 10 december. Övriga nomineringar är ännu inte offentliga. Förra året vann Roy Andersson priset i komedikategorin med "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

Framgångarna för "En man som heter Ove" slutar inte där. Den fick också publikens pris på den amerikanska filmfestivalen Mill Valley Film Festival på måndagen och är förnominerad till fler priser på European Film Awards-galan, bland annat i kategorin Bästa film.

Samtidigt står det klart att filmen om den surige ordningsmannen Ove har blivit en av de mest framgångsrika svenska filmerna på den amerikanska marknaden. Enligt Svenska filminstitutet har den dragit in över 800 000 dollar i biljettintäkter sedan den amerikanska premiären för fyra veckor sedan. Ingen annan svensk film har setts av fler biobesökare i USA sedan "Millennium"-trilogin.

"En man som heter Ove" är också Sveriges Oscarsbidrag 2016. Den 24 januari nästa år avslöjas det vilka filmer som Oscarsjuryn väljer ut till tävlan i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film.

Mer läsning

Annons