Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig biosommar för svensk film: "Tråkiga siffror"

Biobesökarna ratar svensk film. Sommaren 2016 är den sämsta biosommaren för svensk film under hela 2000-talet, enligt färsk statistik från Svenska Filminstitutet.

Annons

Årets biosommar var bland de bästa på flera år – men svensk film lockar inte. Arkivbild

I juni, juli och augusti gjordes drygt 3,7 miljoner besök på bio, vilket är de näst högsta besökssiffrorna sett till den senaste femårsperioden – bara år 2012 var besöken under sommaren fler.Bäst gick det för Alexander Skarsgård-filmen "Legenden om Tarzan", som drog hela 414 000 svenskar till biograferna.

Men svensk film kanske skulle må bra av ett Skarsgårdsinhopp. Biosiffrorna för svensk film i sommar är nämligen katastrofala – bara 16 308 besökare bänkade sig för att se en svensk film. Den mest sedda svenska filmen var "Min faster i Sarajevo" med nära 2 200 besök.

Det kan jämföras med sommaren 2015, då lika många svenska filmer (fyra) hade premiär på biograferna, men siffrorna uppgick till 113 866 besök.

– Det här var siffror vi hade i vår prognos, så de är enligt förväntan. Men det är tråkiga siffror som vi naturligtvis inte tycker är acceptabla, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, till TT.

Hon konstaterar att sommarens filmer har misslyckats med att nå publiken, och säger att automatstödet har gjort att man inte kunnat göra ett kvalitativt urval.

– Men vi ser detta som ett tillfälligt avbräck. När automatstödet nu har förändrats på vårt initiativ ser vi ett antal filmer framöver som vi tror kommer att gå betydligt bättre, säger hon och nämner den kommande Björn Borg-filmen med Sverrir Gudnason i huvudrollen som exempel.

Hon tycker dock inte att svensk film generellt sett skulle ha svårt att dra publik.

– Det finns tydliga bevis för att svensk film som håller tillräckligt hög kvalitet lockar, säger Anna Serner och konstaterar att fjolårets "En man som heter Ove" är den tredje mest sedda filmen sedan man började mäta biobesöken på 60-talet.

– Biogåendet totalt är stabilt och går upp, tvärtemot vad många har varit rädda för.

Fakta: Biosommaren 2016

+ 54 långfilmer hade premiär (samma som 2015), varav fyra svenska (samma antal som 2015).

+ Sommaren genererade drygt 3,7 miljoner biobesök, av vilka 16 308 var på svenska filmer.

+ Bruttobiljettintäkterna för juni, juli och augusti uppgick till nära 413 miljoner kronor, vilket är 23 procent högre än sommaren i fjol.

+ De svenska filmernas marknadsandel landade på futtiga 0,4 procent. Störst andel hade, föga förvånande, USA med drygt 71 procent, därefter följde Storbritannien med nära 13 procent. Finland knep åt sig en relativt hög andel på drygt två procent tack vare "The angry birds movie", baserad på det populära spelet som utvecklats av finländska Rovio.Källa: Svenska Filminstitutet

Mer läsning

Annons