Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodigt slag i datoranimerad miljö

Annons

"300" handlar om slaget vid Thermopyle, ett av de mest omskrivna slagen i världshistorien. År 480 före Kristus försökte en gigantisk persisk armé försökte ta sig igenom Thermopylepasset som ligger 15 mil nordväst om Atén.

Under ledning av kung Leonidas från Sparta lyckades en liten armé i dagar hålla den jättelika persiska armén stången. När spartanerna till sist blev förrådda, stannade Leonidas och hans 300 spartaner kvar och kämpade. De blev, inte oväntat, nedgjorda till sista man.

Frank Miller, som också gjort "Sin City", gjorde i slutet av 1980-talet en serieroman om slaget, "300". Det är nu den som ligger till grund för Snyders film, som i USA har blivit en mycket stor kommersiell framgång. Filmen får svensk premiär på onsdag, 4 april.

Han insåg tidigt att om "300" skulle göras som film, borde det ske med hjälp av bluescreen och digitala effekter.

- Jag ville att filmen skulle se ut som den tecknade förlagan. För att det skulle fungera, var jag tvungen att helt igenom känna att jag kontrollerade omständigheterna. Det kunde jag göra om allt filmades inomhus, säger han.

- Jag förstorade upp Franks teckningar och använde sedan dem som förlaga. De som kan serien kommer att se att filmbilderna ofta ser ut som om de vore lyfta direkt ur serien.

Man tillbringade lång tid med att träna skådespelarna. Speciellt de som spela spartanerna skulle vara oerhört vältränade, eftersom deras klädsel skulle vara minimal och det då krävdes mängder av muskler.

- Det var tufft och det var oerhört krävande. Inte nog med att jag skulle vara i toppform rent fysiskt sett. Utan jag var också tvungen att lära mig att slåss med slag och sparkar, jag var tvungen att lära mig att hantera ett svärd och jag var tvungen att kunna kasta spjut, säger Gerard Butler, som spelar Leonidas,

Inspelningen ägde rum i en studio i Montreal. Allt, utom en kort sekvens där några män kommer ridande, filmades inomhus mot bluescreen-bakgrund.

- Först kändes det väldigt konstigt, att hela tiden vara tvungen att i olika scener tvinga sig själv att se något som inte fanns där. Men efter hand vande vi oss, och till sist kändes det nästan som en befrielse. Vi kunde göra lite som vi ville, och vi var inte på något sätt beroende av väder och vind, säger Gerard Butler.

I den tecknade serien förekommer massor av mycket stiliserat våld. Detsamma gäller filmen. Blodet sprutar och huvuden och armar huggs av med stor entusiasm. Zack Snyder igen:

- Men det är inte ett realistiskt våld. Det är väldigt stiliserat. I mitt tycke ska varenda nedhuggning och varenda halshuggning ses som ett konstverk.

- Blodet ser inte naturalistiskt ut. Om t ex någon träffas av ett spjut i ryggen så sprutar inte blodet från ingångshålet utan det sprutar ut där spjutet går igenom kroppen.

Nu ska Snyder filmatisera Alan Moores klassiska serieroman "Watchmen". Snyder räknar med att kunna dra igång i juni.

- Många har velat uppdatera "Watchmen", men det vill inte jag. Min film kommer att utspelas när serien utspelas.

TT Spektra

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons