Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film: Vi har sett det förut

Annons

Hur många gånger har man sett det förut? En stenhård hjälte tvingas motvilligt slåss för en god sak, men driven av djupt personliga skäl gör han ändå det rätta. The Chronicles of Riddick hör inte till de mer lyckade exemplen.

Den här gången är uppdraget inget mindre än att rädda universum från de necromongerna, en ond, totalitär ras som ödelägger världar på löpande band under mottot "de som inte är med oss är mot oss".

Necromongerna har konstiga grejer på huvudet och både deras kläder och arkitektur osar naturligtvis av romerskinspirerad nazikitsch.

Som varande en sann individualist så är egentligen är inte Riddick särskilt engagerad i de intergalaktiska krigsaffärerna, men tvingas ändå lägga två strån i kors i sökandet efter Jack, den tolvåriga flickan som han räddade i förra filmen och som sitter inspärrad i ett superfängelse (och då talar vi SUPER-fängelse, Bodström).

På vägen hinner Riddick kläcka ur sig tillräckligt många tuffa one-liners för att fylla på ordförrådet hos en hel nördbataljon och ta kål på lika många som digerdöden. Problemet är att han inte levererar mer än så. Han ser ut som en uppumpad biffko, har grumliga ögon (efter en ögonoperation i Pitch Black som gör att han kan se i mörker) och slåss bäst av alla.

Det behövs mer än en vresig attityd för att skapa en intressant antihjälte. Som det är nu är Riddick bara en vanlig och otroligt tråkig actionhjälte. Som i Matrix bakvatten naturligtvis måste vara "den utvalde".

Helheten faller till slut sönder totalt och det känns som om regissören David Twohy försökt passa ihop pusselbitarna med en hammare.

The Chronicles of Riddick saknar inte helt förtjänster. Miljöerna är ofta väldigt snygga, några av actionscenerna likaså och necromongerna ser ut som rymdskurkar ska göra.

Men det lurar ingen i längden. Det är precis sådana här hjärndöda filmer som man önskar att man inte slösat två timmar på.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons