Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film som oroar och berör

Annons

I ljuset av världens alla oroshärdar är årets tema hämnd och försoning, brännande aktuellt. När nationer låter sina val dikteras av hämndbegär. När försoning är en orealistisk utopi och inte en faktisk möjlighet. Inte undra på att man ibland hemfaller åt uppgivenhet och misströstan.

Årets existentiella filmfestival försöker ta sitt avstamp någonstans där; i en samtida fråga som engagerar eller oroar.

- För oss är det viktigt att festivalens tema berör aktuella händelser men också behandlar värderingar och attityder. I valet av årets tema finns helt klart också kritik mot USA:s agerande i Irak. De senaste åren har klyftan mellan den rika och den fattiga världen fördjupas och detta mycket eftersom man från USA:s sida så tydligt signalerat att man i internationella konflikter föredrar hämnd framför försoning, förklarar Tomas Axelsson.

Under den två dagar långa festivalen kommer sammanlagt nio filmer att visas. Alla belyser på olika sätt temat hämnd och försoning. Från filmen Road to perdition, som helt domineras av hämndspiralen, till ljusare, mer hoppfulla filmer som Babettes Gästabud. Den sydafrikanska filmen Forgiveness visas för första gången i Sverige medan övriga filmer redan har gått på biograferna.

- Vi har medvetet valt filmer som människor har en relation till för att kunna öppna upp för samtal om det välbekanta. I grunden finns också tankar om att festivalen ska fungerar som ett sorts möte mellan den akademiska världen och folkbildningen, säger Tomas Axelsson.

Sedan starten för tre år sedan har antalet festivaldeltagare gått från 90 till årets 180. Plus intresserade på väntelista.

- Vi har lyckats locka gästföreläsare från många olika områden. I år har vi också spännande frontfigurer som Johan Croneman, filmkritiker och en av Sveriges skarpaste pennor. Dessutom en föreläsare som jobbat i Öst Timor med konflikthantering och alltså har praktisk erfarenhet av hämnd och försoning, säger Axelsson.

Han berättar att han har en personlig favorit bland årets filmer.

- Babettes gästabud. Det berättar om försoning på ett så otroligt fint sätt.

Fotnot: Existentiella filmfestivalen arrangeras i mediehuset på Högskolan Dalarna i Falun 7-8 april.

ELIN AXELSSON

Mer läsning

Annons