Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film för alla på Visir

Annons

- Den är stadig och har hållits i en vecka på Visir sedan starten, säger Peter Solomon, som är en av de som håller i festivalen.

Trots att festivalen funnits i så många år så finns inga ambitioner att växa. Det lilla formatet med ett visningsställe duger bra. Förra året hade festivalen 3 500 besökare.

- Blir det för stort är det inte

lika roligt. Det är ju bara ideella krafter som sköter festivalen.

Förra året visades många filmer som gjorts av oberoende filmare från trakten. Så blir det inte i år. Men det är ingen medveten bortrationalisering, utan har rent praktiska orsaker.

- Han som har hand om den digitala projektorn är utomlands.

Annars är den delen av festivalen en av de viktigare. Planer finns till och med att i samarbete med kommunen köpa in en bra digitalvideoutrustning för att stötta och vidareutveckla den lokala filmkonsten.

- Det känns som om filmen i Leksand växer. Det har bland annat startats en filmklubb för ungdomar, säger Peter Solomon.

Utbudet på Leksands filmfestival styrs delvis av efterfrågan - är någon intresserad av en viss film så försöker man ta hem den - och syftet är att visa ett brett spektrum. En del stora filmer som redan visats på den ordinarie biorepertoaren visas även på festivalen. Det är ett måste för att möta efterfrågan och för att få festivalen att gå ihop.

- Men det är svårt att få tag på gamla filmer, särskilt utländska. De är lite av en färskvara, säger Peter Solomon.

Själv vill han särskilt puffa för öppningsfilmen som visas i kväll, Michael Moores hyllade dokumentär Bowling for Columbine.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons