Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film: Elvis och aliens - på Hawaii

Annons

film | tecknat

Lilo & Stitch

regi: Chris Sanders

& Dean DeBlois

svenska röster: Andreas Nilsson, Sandra Kassman, Anna-Lotta Larsson, Eva-Britt Strandberg, Evert Ljusberg m.fl.

Ett föräldralöst syskonpar i surfarparadiset Hawaii, ett destruktivt, genmanipulerat rymdmonster på rymmen och kakaolikördoftande fetsväng med Elvis Presley.

Säga vad man vill, när Disney viker av från sina sedvanliga kärnfamiljsmoraliteter, då gör de det med extra fest- och glamyra.

Lilo är en liten flicka på Hawaii, vars föräldrar har dött i en bilkrasch. Hennes 19-åriga storasyster Nani försöker sköta hus och hem och jobb och samtidigt ta hand om sin lillasyster. Men det är inte lätt. Föräldrarnas död har gjort Lilo så ledsen att hon mest ställer till bus och elände. De sociala myndigheterna hotar att tvångsomhänderta Lilo och splittra den lilla tvåpersonsfamiljen.

Då landar rymdmonstret Stitch på Hawaii. En genmanipulerad liten rackare som är framodlad till att vara soldat. Hans arvsmassa tvingar honom att förstöra allting som kommer i hans väg.

Stitch är ett misslyckat experiment. Han är också på rymmen från planeten Turo, och hans herrar söker efter honom med ljus och lykta.

När Stitch landar på jorden gömmer han sig på en kennel. Där träffar han flickan Lilo som tror att han är en hund och adopterar honom.

Stitch är inte någon lydig knähund. Hans ankomst som ny familjemedlem leder till ökade problem för Lilo och storasyster Nani.

Den freudianskt lagde cineasten kan antagligen inte låta bli att tolka rymdmonstret Stitchs härjningar som ett sätt för Lilo att projicera sin sorg över föräldrarnas död. Alla andra kan dock glädja sig åt hans Godzilla-imitationer, de förträffliga gitarrsolona i Elvislåtarna, han förmåga att självmutera till olika skojiga former, hans brist på respekt för konvenansen och hans uppstudsiga rövaregoism.

Familjelyckan räddas naturligtvis även i denna senaste Disneyutsvävning. Men på ett kul, medmänskligt och sympatiskt sätt, mot varma, vackra bakgrunder målade med vattenfärger, en välkommen återgång till det klassiska sättet att göra tecknad film efter de senaste årens ökade digitaliseringsfrossa.

Lilo & Stitch blir vänner. Vägen dit är lång och full av spretiga hyss och vilda upptåg, men den kantas också av sorg, olycka och sociala problem.

Dessutom en liten inblick i hur livet kan te sig för den som tvingas agera ensam förälder.

Den traditionella familjematematiken mamma + pappa + 2,0 barn finns kvar, men i Disneys nya, lätt bisarra men mycket vänliga akvarelluniversum har den transformerats och radikaliserats. Rejält.

Arbetssökande storasyster + eldslukande surfer-dude + genmanipulerat rymdmonster + hula-hula-dansande lillasyster med bus i blodet.

Att samtliga familjemedlemmar är råhårda Elvisfanatiker gör förstås inte situationen mindre festlig.

Hakuna-matata, undrar du?

Nix och nej. Disneys nya är mer raj-raj än så. Den är "Devil in Disguise" och "Hound Dog".

Viss Pokémonvarning, men överraskande bra ändå.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons