Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film| Äventyr/fantasy: Nu blir sagan kusligare

Annons

Harry Potter och

fången från Azkaban

Regi: Alfonso Cuarón

I rollerna: Daniel Radcliffe,

Emma Watson, Rupert Grint,

David Thewlis, Emma Thompson,

Alan Rickman, Gary Oldman m fl.

Om Harry Potters fans växer i takt med idolen själv så borde de vara i tonåren nu. I så fall känner de igen sig i den trulige, tonårstrotsige Potter (Radcliffe) och njuter av att se honom bryta regler och hämnas de oförrätter och oförskämdheter som hans outhärdliga mugglarsläktingar utsätter honom för.

Harry kan ta vara på sig själv, och gör det också.

Otäcka faster Marge blåser han upp som en luftballong som får sväva i en egen bana över radhusområdet där han bor under loven från Hogwarths, och på egen hand smyger han i skolans korridor nattetid, trots uttryckliga förbud.

I öppningscenen gömmer sig tonårs-Harry under täcket i sitt pojkrum och leker med sin trollstav, något som får en vuxenpublik att dra på munnen men vars komiska effekt inte oväntat går filmens unga målgrupp spårlöst förbi.

Allt är sig tämligen likt i Potterland, Hogwarthsexpressen går som vanligt, terminen börjar på utsatt tid och en stor fara hotar Harry. Men det småputtriga magiska äventyr som var sisådär lagom kusligt i de tidigare filmerna har nu svällt till en batalj mot ondskefulla varelser som bitvis känns för otäck för den mindre publiken. Det är på gränsen till barnförbjudna kusligheter, i alla fall utan mammas och pappas sällskap för de minsta.

Naturen, natten, månskenet - omgivningarna utanför Hogwarths blir filmens skådeplats i stället för som tidigare magin och fantasin i skolans oberäkneliga korridorer.

För den som, mot all förmodan, inte känner grundhistorien, så har mördaren Sirius Black (Oldman) rymt från fängelset Azkaban och Potter är hans måltavla. På jakt är också dementorerna, Azkabans vakter vars dödliga läppar stjäl offrens själar.

Dementorerna påminner i kanske alltför stor utsträckning om Saurons ryttare - som förkolnade genomskinliga skelett ilar de genom luften och bär med sig en iskyla som får livet att stanna.

Dementorerna och en hippograff (en hästfågel eller är det kanske en fågelhäst?) har fått specialeffektsavdelningen att slå knut på sig själv.

Det är i stor utsträckning en brittisk skådespelarelit som tar sig an Rowlings sagovärld - Gary Oldman som den vansinnige mördaren på rymmen, Alan Rickman som den sardoniske professor Snape, David Thewlis som professor Lupin, den korrekte tweedklädde läraren i försvar mot svartkonster och Emma Thompson som ms Trewlawney, den närsynta, förvirrade läraren i spådom.

Mycket av det där konstiga kvastspelet uppe i luften spelas det tack och lov inte, och någon bokstavstrogen regissör är inte Alfonso Cuarón (mest känd för uppmärksammade och utmärkta indiefimen Y tú mama tambien).

Det är inget som skadar detta kusligt spännande äventyr, även om konservativa Potterianer säkert protesterar högljutt.

ANNA RUNNBERG GULLBERG

Mer läsning

Annons