Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fillmkrönika: Jennifer Connelly - nu förtjänar hon ett fett genombrott

Annons

"I just thougt America needed to see what a normal family was really like"

Sharon Osbourne

Ozzy Osbournes "normala" familjeliv i Beverly Hills, Los Angeles, har förvandlats till dokusåpa av MTV i USA.

Denna såpa innehåller bland annat en scen där Black Sabbath-sångaren klagar på grannarna för att de spelar musik på hög volym.

Den absurda, clownaktiga galenskapen i sådana scener är så vacker att det borde finnas en särskild Oscarskategori för dem.

Vi snackar buskis i världsklass här.

Men det finns ingen Oscarskategori för teve-buskis.

Ozzy, Sharon och ungarna lär inte få några Golden Globes eller Emmys för sina "folkbildande" MTV-insatser heller. Snyft...

En alldeles förtjusande skådespelerska som dock med största sannolikhet KOMMER att få en Oscar i år är den underbara Jennifer Connelly, och det är sannerligen inte en dag för sent.

Connelly fick helt nyligen en Golden Globe för sin biroll i filmen "A beautiful Mind", och just Golden Globe-priserna brukar vara en prima indikation om vad som vankas när det blir dags att rulla ut Oscarsgalans maffiga röda matta.

Russell Crowe spelar den schizofrenidrabbade matematikern och Nobelpristagaren John Forbes Nash Jr. i "A beautiful Mind", och han fick en Golden Globe för bästa manliga huvudroll samtidigt som själva filmen utsågs till bästa drama.

"A beautiful Mind" går upp på svenska biografer nu på fredag, och vi kan nog lugnt räkna med att filmen kammar hem minst en gyllene statyett när det blir dags för Oscarsgala den 24 mars.

Jag har inte sett filmen än, och har hört att den är ett sådant där gråtmilt, sentimentalt och aningen förljuget "sanningsdrama" à la "Erin Brokovich" eller "vad-som-helst-av-Hallström", men hoppas personligen att Jennifer Connelly får en Oscar ändå.

För är det någon som verkligen förtjänar ett fett genombrott som filmstjärna à la Julia Roberts så är det hon.

Connelly är nog fortfarande relativt okänd för den genomsnittlige biobesökaren, men om det inte ändras i samband med Oscarsgalan så lär det definitivt ändras när regissören Ang Lees ("The Ice Storm", "Crouching Tiger, Hidden Dragon") nästa film kommer. Jennifer Connelly spelar nämligen doktor Banners fru i Lees nytolkning av Hulken, och det är ett filmprojekt som känns både bisarrt och spännande.

B-filmsentusiaster och skräckfanatiker minns Jennifer Connelly som barnskådis från Dario Argentos ruggiga "Phenomena" och fantasyfilmen "Labyrinth" där hon spelade mot David Bowie. Från dessa 80-talare gick Connellys karriär vidare, huvudsakligen i biroller som gulligt kuttersmycke eller bystig vamp.

Insatser i filmer som "The Rocketeer", "Mulholland Falls" och "The Hot Spot" har dock antytt en skyhög potential.

Och på senare tid har också Jennifer Connelly äntligen fått chansen att blomma ut som skådis, i "riktiga" kvinnoroller. Hon var bra mot Ed Harris i "Pollock", och enastående som heroinist i mästerliga, mörka New York-dramat "Requiem for a Dream" häromåret.

Kolla in de filmerna om ni inte redan sett dem, och räkna med att få höra talas MYCKET mer om Jennifer Connelly inom en snar framtid.

Andra heta Oscarskandidater? Tja, Nicole Kidman MÅSTE nästan få en för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är nominerad för Moulin Rouge, men kunde lika gärna varit nominerad för ljuvliga gotiska spökrullen "The Others".

"Sagan om Ringen" är nomierad till tretton Oscars, Ian McKellens biroll inräknad, och kommer antagligen att sopa banan med allt motstånd i de teknikrelaterade klasserna.

Klassen "Bästa utländska film" är i år en rysare av schlagerkaliber, helt omöjlig att tippa. "Amelie från Montmartre" eller "Ingenmans land"? Jag misstänker att den franska livsglädjen kommer besegra den bosniska krigssvärtan, men det borde nog egentligen deklareras dött lopp. Ni har antagligen redan sett "Amelie från Montmartre". Missa för allt i världen inte Danis Tanovic fantastiska, tragikomiska debutfilm om kriget på Balkan. Det är liksom inte någon slump att filmfestivaler världen över slungat priser i drivor över "Ingenmansland".

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons