Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FiD syns i fyra filmer på festivalen

Annons

Arbetet började tidigt med att hitta en passande inspelningsplats för Klaus Härös film Den nya människan. Sökandet utfördes av Filmkommission Dalarna som är en del av FiD:s EU-projekt, "Filmlän Dalarna".Syftet är att marknadsföra Dalarna som ett intressant län för filmproduktion, både nationellt och utanför landets gränser. Malin Lagergren, verksamhetschef för FiDberättar hur de medverkat i arbetet kring filmen.

-För tre år sedan togs den första kontakten med FiD. Bilder och förslag skickades för att hitta den rätta platsen och det bekräftades att man ville spela in här. Såväl praktikanter från högskolan i Dalarna som statister från Falun engagerades i projektet och en hel del jobb skapades, inte minst för entreprenörer.

FiD har inte varit med och samproducerat Den nya människan, men Malin berättar att man producerat en bakomfilm som kommer att vara klar i samband med premiären för filmen.

Utöver Den nya människan har FiD varit involverade i två dokumentärfilmer och en kortfilm som kommer att synas under festivalen.

Barn av sin tid är en dokumentärfilm om författaren Aino Trosell som delvis spelats in i hennes hemstad Malung. Regisserad av Maj Wechselmann. Bara du och jag är en dokumentär av Johan Rydberg, om att våga möta sin sorg. 15 år efter broderns död vill Johan ta reda på vad som egentligen hände.

-Men de filmerna är samproduktioner mellan FiD och SVT Falun, förklarar Malin Lagergren.

Dessutom visas En liten tiger, som är Anna Carin Anderssons avgångsfilm från Dramatiska Institutet. Den spelades in Älvdalen i vintras och handlar om en norrländsk pojke med två lesbiska mammor och svårigheten att våga vara sig själv.

Malin Lagergren tycker att det är bra för Dalarna att synas på filmfestivalen.

-Det är klart att det betyder något. Det är viktigt att synas. Det är tre filmer av dessa som tydligt speglar landskapet. I Barn av vår tid spelas hela första delen in i Dalarna, i de vackra trakterna kring Malung.

Vilka projekt kan vi se framöver av FiD?

-Vi har flera samproduktioner på gång med SVT, så några av festivalfilmerna kommer att synas på tv. Det kommer filmer hela tiden, så vi kommer att synas under året.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons